Kuhnovo pojetí paradigmatu ve Struktuře vědeckých revolucí - Loprais, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se bude zabývat Kuhnovou koncepcí paradigmatu ve Struktuře vědeckých revolucí. Student bude vycházet jak z původního textu z roku 1962, tak z dodatku z roku 1969, v němž Kuhn reagoval na kritiku své původní koncepce. Obsah diplomové práce bude rozložen do dvou částí. V první části se student prostřednictvím primární a sekundární literatury zaměří na rozbor a zhodnocení vybraných strukturních momentů Kuhnova pojetí paradigmatu (pojem, význam, paradigmatický vývoj vědy, vztah k anomáliím, holismus). Na základě provedených analýz se student ve druhé části diplomové práce zaměří za pomoci stěžejní literatury na kritiku Kuhnova pojetí paradigmatu.
Kuhn´s Concept of Paradigm in The Structure of Scientific Revolutions
Keywords: dějiny vědy; teorie vědy; vědecké revoluce; paradigma; holismus; history of science; theory of science; scientific revolutions; paradigm; holism