Izotachoforetické stanovení denatonia

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bartoš, Martin
dc.contributor.author Čillíková, Erika
dc.date.accessioned 2022-12-20T09:37:14Z
dc.date.available 2022-12-20T09:37:14Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-05-06
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80500
dc.description.abstract Denaturácia v zmysle znehodnotenia potravín sa používa hlavne na denaturáciu alkoholu aby sa stal nevhodným na ľudskú spotrebu. Robí sa pridaním jedného či viacerých denaturačných činidiel do syntetického alkoholu. Denaturuje sa rôznymi činidlami, z ktorých jedno je denatónium benzoát alebo Bitrex, najhorkejšia látka na svete, ktorú poznáme. Pridáva sa do množstva produktov od domácností po automobilový priemysel. V práci je prehľad metód na stanovenie tohoto denaturantu ako aj jeho stanovenie katiónovou izotachoforézou. slk
dc.format 51 s. (69 399 znakov)
dc.language.iso sk
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights bez omezení cze
dc.subject izotachoréza slk
dc.subject denaturácia slk
dc.subject denatónium benzoát slk
dc.subject denaturovaný alkohol slk
dc.subject isotachophoresis eng
dc.subject denaturation eng
dc.subject denatonium benzoate eng
dc.subject denaturated alcohol eng
dc.title Izotachoforetické stanovení denatonia slk
dc.title.alternative Isotachophoretic determination of denatonium eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Metelka, Radovan
dc.date.accepted 2022-12-01
dc.description.abstract-translated Denaturation in the sense of food degradation is also used to denature alcohol to make it unfit for human consumption. It is prepared by adding one or more denaturing agents to potable alcohol. It is denatured with various reagents, one of which is denatonium benzoate or Bitrex, the most bitter substance known in the world. It is added to a number of products from households to the automotive industry. The paper provides an overview of the methods used to determine this denaturant as well as its determination by cationic isotachophoresis. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla výsledky své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.identifier.stag 44376
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet