dc.contributor.advisor |
Klikarová, Jitka |
|
dc.contributor.author |
Šantrůčková, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-02T04:55:57Z |
|
dc.date.available |
2022-07-02T04:55:57Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-05-09 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/80027 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá analýzou ethylkarbamátu ve fermentovaných potravinářských výrobcích, zejména v destilovaných alkoholických nápojích vyrobených z peckového ovoce. Teoretická část je věnována toxicitě, mechanismu vzniku, možnostem snížení tvorby ethylkarbamátu a analytickým metodám vedoucích k jeho stanovení v reálných vzorcích. Experimentální část je pak zaměřena na optimalizaci předkolonové derivatizace ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol a optimalizaci separace připraveného derivátu kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi a fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda byla rovněž validována a následně aplikována na 50 vzorků. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ethylkarbamát |
cze |
dc.subject |
9-xanthydrol |
cze |
dc.subject |
derivatizace |
cze |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
alkoholické nápoje |
cze |
dc.subject |
ethyl carbamate |
eng |
dc.subject |
9-xanthydrol |
eng |
dc.subject |
derivatization |
eng |
dc.subject |
high-performance liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
alcoholic beverages |
eng |
dc.title |
Stanovení ethylkarbamátu v alkoholických nápojích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of ethyl carbamate in alcoholic beverages using high-performance liquid chromatography |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2022-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals with the analysis of ethyl carbamate in fermented food products, especially in distilled alcoholic beverages made from stone fruits. The theoretical part is devoted to the toxicity of ethyl carbamate, mechanism of its formation, possibilities of reducing the formation, and analytical methods leading to its determination in real samples. The experimental part is focused on the optimization of pre-column derivatization of ethyl carbamate using the reagent 9-xanthydrol and the optimization of separation of the prepared derivatives by reversed-phase liquid chromatography coupled with a fluorescence detector. The optimized method was also validated and subsequently applied to 50 samples. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla výsledky své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
44379 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |