Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Kopecká, Nikola
dc.date.accessioned 2022-07-02T04:55:56Z
dc.date.available 2022-07-02T04:55:56Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-05-11
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80025
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity v plodech rakytníku, černého rybízu a šípku. V první části se pojednává o volných radikálech a jejich vlivu na oxidační stres v těle. Také je popsán antioxidační systém a významné antioxidanty. Následně je popsána vysokoúčinná kapalinová chromatografie, její spojení s elektrochemickou detekcí a v neposlední řadě také spojení průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. V experimentální části byly analyzovány vybrané antioxidanty a antioxidační aktivita vzorků pomocí kapalinové chromatografie a průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Dále byla antioxidační aktivita vzorků změřena pomocí spektrofotometrické metody FRAP. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject antioxidant cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject rakytník cze
dc.subject šípek cze
dc.subject černý rybíz cze
dc.subject chromatografie cze
dc.subject antioxidant eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject phenolic substances eng
dc.subject sea buckthorn eng
dc.subject rosehip eng
dc.subject black currant eng
dc.subject chromatography eng
dc.title Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů cze
dc.title.alternative Possibilities of using electrochemical detection for determination eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Hájek, Tomáš
dc.date.accepted 2022-06-06
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on the determination of antioxidant activity in the fruits of sea buckthorn, black currant and rosehip. The first part deals with free radicals and their effect on oxidative stress in the body. The antioxidant system and important antioxidants are also described. Subsequently, high-performance liquid chromatography, its connection with electrochemical detection and, last but not least, the connection of flow injection analysis with electrochemical detection is described. In the experimental part, antioxidants and antioxidant activity in the samples were determined by liquid chromatography and flow injection analysis with electrochemical detection. Furthermore, the antioxidant activity of the samples was measured using the FRAP spectrophotometric method. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 44377
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet