dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Kopecká, Nikola
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-02T04:55:56Z |
|
dc.date.available |
2022-07-02T04:55:56Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-05-11 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/80025 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity v plodech rakytníku,
černého rybízu a šípku. V první části se pojednává o volných radikálech a jejich vlivu
na oxidační stres v těle. Také je popsán antioxidační systém a významné antioxidanty. Následně
je popsána vysokoúčinná kapalinová chromatografie, její spojení s elektrochemickou detekcí
a v neposlední řadě také spojení průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
V experimentální části byly analyzovány vybrané antioxidanty a antioxidační aktivita vzorků
pomocí kapalinové chromatografie a průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
Dále byla antioxidační aktivita vzorků změřena pomocí spektrofotometrické metody FRAP. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antioxidant |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
rakytník |
cze |
dc.subject |
šípek |
cze |
dc.subject |
černý rybíz |
cze |
dc.subject |
chromatografie |
cze |
dc.subject |
antioxidant |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
phenolic substances |
eng |
dc.subject |
sea buckthorn |
eng |
dc.subject |
rosehip |
eng |
dc.subject |
black currant |
eng |
dc.subject |
chromatography |
eng |
dc.title |
Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů |
cze |
dc.title.alternative |
Possibilities of using electrochemical detection for determination |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hájek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2022-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on the determination of antioxidant activity in the fruits of sea
buckthorn, black currant and rosehip. The first part deals with free radicals and their effect
on oxidative stress in the body. The antioxidant system and important antioxidants are also
described. Subsequently, high-performance liquid chromatography, its connection with
electrochemical detection and, last but not least, the connection of flow injection analysis with
electrochemical detection is described.
In the experimental part, antioxidants and antioxidant activity in the samples were determined
by liquid chromatography and flow injection analysis with electrochemical detection.
Furthermore, the antioxidant activity of the samples was measured using the FRAP
spectrophotometric method. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
44377 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |