dc.contributor.advisor |
Šilha, David |
|
dc.contributor.author |
Syrová, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-02T04:55:53Z |
|
dc.date.available |
2022-07-02T04:55:53Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-05-06 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/80022 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá mikrobiální bezpečností komerčně prodávaných smoothie drinků. Teoretická část se zaměřuje na bezpečnost potravin, dále pak uvádí informace o možných kontaminantech zpracovávaných surovin a charakteristiku nejčastěji sledovaných mikroorganismů včetně možnosti stanovení a identifikace. V praktické části se následně experiment zaměřuje na sledování vybraných mikrobiologických ukazatelů ve vzorcích, tvorbou biofilmů a citlivostmi izolovaných bakterií vůči vybraným antibiotikům. Izolované kmeny byly identifikovány prostřednictvím MALDI-TOF MS. |
cze |
dc.format |
107 s. (196 365 znaků) |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná od 31.05.2025 |
cze |
dc.subject |
smoothie |
cze |
dc.subject |
bezpečnost potravin |
cze |
dc.subject |
identifikace bakterií |
cze |
dc.subject |
biofilm |
cze |
dc.subject |
antibiotika |
cze |
dc.subject |
smoothie |
eng |
dc.subject |
food safety |
eng |
dc.subject |
bacterial identification |
eng |
dc.subject |
biofilm |
eng |
dc.subject |
antibiotics |
eng |
dc.title |
Mikrobiální bezpečnost smoothie drinků |
cze |
dc.title.alternative |
Microbial safety of smoothie drinks |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Koryčanová, Květa |
|
dc.date.accepted |
2022-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the microbial safety of commercially selling smoothie drinks. The theoretical part focuses on food safety, as well as provides information on possible contaminants of processed raw materials and the characteristics of the most frequently monitored microorganisms, including the possibility of determine their presence and identification. Then the experimental part is focused on monitoring selected microbiological indicators in samples, biofilm formation and susceptibility of isolated bacteria to selected antibiotics. Isolated strains were indentified by MALDI-TOF MS. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
44355 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |