Textsorte Speisekarte am Beispiel der oberpfälzischen Küche

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Matušková, Lenka
dc.contributor.author Beranová, Kristýna
dc.date.accessioned 2022-02-02T11:24:17Z
dc.date.available 2022-02-02T11:24:17Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2021-08-31
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78827
dc.description.abstract Diese Bachelorarbeit beschäftigt sich mit der Küche aus der Oberpfalz. Das Werk umfasst Themen der Gastlichkeit, der deutschen Küche und Speisekarten. Das erste Kapitel befasst sich mit der Geschichte der Gastfreundschaft, von den ersten schriftlichen Erwähnungen aus dem antiken Griechenland und Rom bis in die Gegenwart. Das zweite Kapitel befasst sich mit der historischen Entwicklung der deutschen Küche. Die Anfänge der deutschen Verpflegung lassen sich auf die germanischen Stämme zurückverfolgen. Weitere Aspekte, die die heutige deutsche Ernährung beeinflussten, waren das Rittertum, der Humanismus, die beiden Weltkriege und nicht zuletzt die Beteiligung der Frauen in der kulinarischen Literatur und der industriellen Revolution. Der Absatz endet mit der modernen Form der deutschen Küche. Das folgende dritte Kapitel stellt historische Kochbücher und Rezepte aus Deutschland vor. Der vierte Teil mit dem Titel "Küche des böhmisch- bayerischen Grenzgebietes" enthält Rezepte und allgemeine Merkmale der Gerichte aus dieser Gegend. Der folgende praktische Teil befasst sich mit der Speisekarte, er beschreibt auch deren Arten und Anforderungen und die Reihenfolge der Speisen. Am Ende befindet sich ein tschechisch-deutsches Glossar traditioneller Spezialitäten. de
dc.format 133 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject pohostinství cze
dc.subject historie německé kuchyně cze
dc.subject kuchařky cze
dc.subject hornofalcká kuchyně cze
dc.subject kuchyně česko-německého příhraničí cze
dc.subject restaurace cze
dc.subject jídelní lístek cze
dc.subject hospitality eng
dc.subject history of German cuisine eng
dc.subject cookbook eng
dc.subject Upper Palatinate cuisine eng
dc.subject cuisine of the Czech-German border eng
dc.subject restaurant eng
dc.subject menu eng
dc.subject Gastlichkeit de
dc.subject Geschichte der deutschen Küche de
dc.subject Kochbuch de
dc.subject oberpfälzische Küche de
dc.subject Küche der tschechisch-deutschen Grenze de
dc.subject Restaurant de
dc.subject Speisekarte de
dc.title Textsorte Speisekarte am Beispiel der oberpfälzischen Küche de
dc.title.alternative The Analysis of the Texts of Menus Using the Example of Upper Palatinate Cuisine eng
dc.title.alternative Analýza jídelních lístků na příkladu hornofalcké kuchyně cze
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Hudabiunigg, Ingrid
dc.date.accepted 2022-01-26
dc.description.abstract-translated This bachelor's thesis is about Bavarian cuisine, specifically Upper Palatinate cuisine. The thesis contains topics of hospitality, German cuisine and menus. The first chapter deals with the history of hospitality from the first written mentions from ancient Greece and Rome to the present time. The second chapter deals with the historical development of German cuisine. The beginnings of German cuisine can be traced back to the Germanic tribes. Other aspects that influenced the shape of today's German diet included the knighthood, humanism, the two world wars, and last but not least, the involvement of women in culinary literature and the industrial revolution. The chapter ends with the modern form of German cuisine. The following third chapter presents historical cookbooks and recipes from Germany. The fourth part, entitled "Cuisine of the Czech-Bavarian borderland", contains recipes and general charasteristics of dishes from this area. The following practical part focuses on the menu, it describes its functions, essentials and the recommended sequence of dishes. The attachment contains examples of menus from selected Upper Palatinate cities and a compiled German-Czech dictionary of dishes based on cookbooks dealing with this cuisine. eng
dc.description.abstract-translated Tato bakalářská práce se zabývá bavorskou kuchyní, konkrétně kuchyní z Horní falci. V práci jsou obsaženy témata pohostinství, německá kuchyně a jídelní lístky. První kapitola pojednává o historii pohostinství, a to od prvních písemných zmínek z antického Řecka a Říma, až po současnost. Druhá kapitola se zabývá historickým vývojem německé kuchyně. Počátky německé kuchyně lze pozorovat již v období germánských kmenů. Mezi další aspekty, které ovlivnily podobu dnešního německého stravování, patřilo rytířské období, humanismus, dvě světové války a v neposlední řadě také zapojení žen do kulinářské literatury a průmyslové revoluce. Kapitola končí moderní podobou německé kuchyně. V navazující třetí kapitole jsou představeny historické kuchařky a recepty z Německa. Čtvrtá část s názvem "Kuchyně česko-bavorského příhraničí" obsahuje recepty a obecnou charakteristiku pokrmů z této oblasti. Následující praktická část se soustřeďuje na jídelní lístek, jsou zde popsány jeho funkce, náležitosti a doporučený sled pokrmů. V příloze jsou příklady jídelních lístků z vybraných hornofalckých měst a sestavený německo-český slovník jídel. Slovník byl sestaven s pomocí následujících knih: Josef Nejdl - Traditionelle Gerichte des böhmisch-bayerischen Grenzgebietes, Gabriela Fatková, Andrea Königsmarková, Tereza Šlehoferová - Tachauer Kochbuch der Rezepte, Geschichten und Erinnerungen. cze
dc.description.department Fakulta filozofická cze
dc.thesis.degree-discipline Německý jazyk pro odbornou praxi cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.thesis.degree-program Filologie cze
dc.identifier.stag 39537
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet