dc.contributor.advisor |
Mikysek, Tomáš |
|
dc.contributor.author |
Horská, Anna
|
|
dc.date.accessioned |
2021-10-04T07:27:58Z |
|
dc.date.available |
2021-10-04T07:27:58Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-20 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78606 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2
s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti. |
cze |
dc.format |
59 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
uhlíkové pastové elektrody |
cze |
dc.subject |
abrasivní stripping voltametrie |
cze |
dc.subject |
rostlinné oleje |
cze |
dc.subject |
lipofilní vitamíny |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
carbon paste electrode |
eng |
dc.subject |
abrasive stripping voltammetry |
eng |
dc.subject |
vegetable oils |
eng |
dc.subject |
lipophilic vitamins |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.title |
Hodnocení rostlinných olejů pomocí abrazivní rozpouštěcí voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách |
cze |
dc.title.alternative |
Evaluation of edible oils using abrasive stripping voltammetry at carbon paste electrodes |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bartoš, Martin |
|
dc.date.accepted |
2021-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The present study represents an abrasive stripping voltammetry (AbrSV), designed mainly for the qualitative and quantitative analysis of solid materials, as a simple, low-cost, efficient and semi quantitative screening electroanalytical method to assess the quality of various vegetable oils. The developed AbrSV method was based on electrochemical oxidation of electroactive organic compounds naturally occurring in the investigated samples when samples vegetable oils served as pasting liquids for preparation of corresponding carbon paste electrodes. The electrochemical detection was performed in 0.1 mol L1 acetate buffer of pH 4.2 using square wave voltammetry. Obtained results show that the proposed AbrSV could be applied in the food authenticity control (electrochemical fingerprinting) and also as freshness indicator. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42347 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |