Hodnocení rostlinných olejů pomocí abrazivní rozpouštěcí voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Mikysek, Tomáš
dc.contributor.author Horská, Anna
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-20
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78606
dc.description.abstract Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2 s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti. cze
dc.format 59 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject uhlíkové pastové elektrody cze
dc.subject abrasivní stripping voltametrie cze
dc.subject rostlinné oleje cze
dc.subject lipofilní vitamíny cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject carbon paste electrode eng
dc.subject abrasive stripping voltammetry eng
dc.subject vegetable oils eng
dc.subject lipophilic vitamins eng
dc.subject phenolic compounds eng
dc.title Hodnocení rostlinných olejů pomocí abrazivní rozpouštěcí voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách cze
dc.title.alternative Evaluation of edible oils using abrasive stripping voltammetry at carbon paste electrodes eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Bartoš, Martin
dc.date.accepted 2021-09-07
dc.description.abstract-translated The present study represents an abrasive stripping voltammetry (AbrSV), designed mainly for the qualitative and quantitative analysis of solid materials, as a simple, low-cost, efficient and semi quantitative screening electroanalytical method to assess the quality of various vegetable oils. The developed AbrSV method was based on electrochemical oxidation of electroactive organic compounds naturally occurring in the investigated samples when samples vegetable oils served as pasting liquids for preparation of corresponding carbon paste electrodes. The electrochemical detection was performed in 0.1 mol L1 acetate buffer of pH 4.2 using square wave voltammetry. Obtained results show that the proposed AbrSV could be applied in the food authenticity control (electrochemical fingerprinting) and also as freshness indicator. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42347
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet