Effect of long-term storage on degradation of 21 phenolic compounds in green tea

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kalendová, Petra
dc.contributor.author Meloun, Milan
dc.contributor.author Česlová, Lenka
dc.date.accessioned 2020-09-30T09:24:30Z
dc.date.available 2020-09-30T09:24:30Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.isbn 978-80-7560-322-7
dc.identifier.issn 1211-5541
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76727
dc.description.abstract The storage resistance of 21 selected phenolic compounds present in ten samples of commercially available green tea was monitored using the HPLC/MS/MS over a 16 weeks period using multivariate statistical analysis to compare the different types of packaging. The HPLC/MS/MS method with the computer-aided analysis enabled the fast evaluation of the long-time storage resistance of valuable compounds present in green tea, yielding useful information to customers about their degradation, which affected the sensory properties of the green tea, such as taste and colour. An explanatory data analysis provided an initial visualization of the multivariate data matrix while a factor analysis, hierarchical cluster analysis and discriminant analysis enabled the classification of the green tea samples into clusters according to the storage resistance of the compounds of interest. A significant reduction in the content of all monitored compounds was indicated after 3 weeks of storage, which was also found to be dependent on the type of packaging used. The samples in a plastic box were more stable during long-time storage in comparison to the samples in a paper box. en
dc.format p. 97 - 110
dc.language.iso en
dc.publisher University of Pardubice en
dc.relation.ispartof Scientific papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology. 26/2020 en
dc.rights open access en
dc.subject green tea en
dc.subject long-term storage en
dc.subject phenolic compounds en
dc.subject packages of green tea en
dc.subject HPLC/MS/MS en
dc.subject zelený čaj cze
dc.subject dlouhodobé skladování cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject balení zeleného čaje cze
dc.subject HPLC/MS/MS cze
dc.title Effect of long-term storage on degradation of 21 phenolic compounds in green tea en
dc.title.alternative Vliv dlouhodobého skladování na degradaci 21 fenolických látek v zeleném čaji cze
dc.type Article en
dc.description.abstract-translated 21 vybraných fenolových sloučenin přítomných v deseti vzorcích komerčně dostupného zeleného čaje bylo monitorováno pomocí HPLC / MS / MS po dobu 16 týdnů. Stabilita těchto látek během skladování byla zhodnocena pomocí vícerozměrné statistické analýzy. Metoda HPLC / MS / MS s vícerozměrnými statistickými metodami (PCA, FA, DA) umožnila rychlé vyhodnocení dlouhodobé odolnosti cenných sloučenin přítomných v zeleném čaji při dlouhodobém skladování a přinesla zákazníkům užitečné informace o jejich degradaci, která ovlivnila senzorické vlastnosti zeleného čaje jako je chuť a barva. Významné snížení obsahu všech sledovaných sloučenin bylo indikováno po 3 týdnech skladování, u kterého bylo také zjištěno, že závisí na typu použitého obalu. Vzorky v plastové krabičce byly během dlouhodobého skladování stabilnější ve srovnání se vzorky v papírové krabičce. cze
dc.peerreviewed yes en
dc.publicationstatus published en
dc.identifier.obd 39884888


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet