Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Kalendová, Petra
|
|
dc.contributor.author |
Meloun, Milan
|
|
dc.contributor.author |
Česlová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-30T09:24:30Z |
|
dc.date.available |
2020-09-30T09:24:30Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-322-7 |
|
dc.identifier.issn |
1211-5541 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76727 |
|
dc.description.abstract |
The storage resistance of 21 selected phenolic compounds present in ten samples of
commercially available green tea was monitored using the HPLC/MS/MS over a 16
weeks period using multivariate statistical analysis to compare the different types of
packaging. The HPLC/MS/MS method with the computer-aided analysis enabled the
fast evaluation of the long-time storage resistance of valuable compounds present in
green tea, yielding useful information to customers about their degradation, which
affected the sensory properties of the green tea, such as taste and colour. An explanatory
data analysis provided an initial visualization of the multivariate data matrix while a
factor analysis, hierarchical cluster analysis and discriminant analysis enabled the
classification of the green tea samples into clusters according to the storage resistance
of the compounds of interest. A significant reduction in the content of all monitored
compounds was indicated after 3 weeks of storage, which was also found to be
dependent on the type of packaging used. The samples in a plastic box were more stable
during long-time storage in comparison to the samples in a paper box. |
en |
dc.format |
p. 97 - 110 |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
University of Pardubice |
en |
dc.relation.ispartof |
Scientific papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology. 26/2020 |
en |
dc.rights |
open access |
en |
dc.subject |
green tea |
en |
dc.subject |
long-term storage |
en |
dc.subject |
phenolic compounds |
en |
dc.subject |
packages of green tea |
en |
dc.subject |
HPLC/MS/MS |
en |
dc.subject |
zelený čaj |
cze |
dc.subject |
dlouhodobé skladování |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
balení zeleného čaje |
cze |
dc.subject |
HPLC/MS/MS |
cze |
dc.title |
Effect of long-term storage on degradation of 21 phenolic compounds in green tea |
en |
dc.title.alternative |
Vliv dlouhodobého skladování na degradaci 21 fenolických látek v zeleném čaji |
cze |
dc.type |
Article |
en |
dc.description.abstract-translated |
21 vybraných fenolových sloučenin přítomných v deseti vzorcích komerčně dostupného zeleného čaje bylo monitorováno pomocí HPLC / MS / MS po dobu 16 týdnů. Stabilita těchto látek během skladování byla zhodnocena pomocí vícerozměrné statistické analýzy. Metoda HPLC / MS / MS s vícerozměrnými statistickými metodami (PCA, FA, DA) umožnila rychlé vyhodnocení dlouhodobé odolnosti cenných sloučenin přítomných v zeleném čaji při dlouhodobém skladování a přinesla zákazníkům užitečné informace o jejich degradaci, která ovlivnila senzorické vlastnosti zeleného čaje jako je chuť a barva. Významné snížení obsahu všech sledovaných sloučenin bylo indikováno po 3 týdnech skladování, u kterého bylo také zjištěno, že závisí na typu použitého obalu. Vzorky v plastové krabičce byly během dlouhodobého skladování stabilnější ve srovnání se vzorky v papírové krabičce. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
en |
dc.publicationstatus |
published |
en |
dc.identifier.obd |
39884888 |
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|