Studium průběhu Maillardovy reakce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Štěpanovská, Eva
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:30:01Z
dc.date.available 2020-09-16T14:30:01Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-02
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76487
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá studiem Maillardovy reakce se zaměřením na antioxidační vlastnosti vznikající během reakcí s rutinem jako antioxidantem. Teoretická část práce se věnuje popisu jednotlivých fází Maillardovy reakce, stručnému popisu vstupujících látek, metod měření antioxidačních vlastností, ovlivnění pH prostředí a použitých metod pro měření vzniklých produktů. V experimentální části byly analyzovány vzorky glukózy, lysinu a rutinu v roztocích o pH 3, 7 a 10. Dále u těchto vzorků byly stanoveny antioxidační vlastnosti, popsána tvorba meziproduktů a konečných produktů Maillardovy reakce při použití metody UV-Vis. cze
dc.format 76 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Maillardova reakce cze
dc.subject antioxidační vlastnosti cze
dc.subject UV-Vis cze
dc.subject kapilární izotachoforéza cze
dc.subject glukóza cze
dc.subject lysin cze
dc.subject rutin cze
dc.subject Maillard reaction eng
dc.subject antioxidant properties eng
dc.subject UV-Vis eng
dc.subject capillary izotachophoretic eng
dc.subject glucose eng
dc.subject lysin eng
dc.subject rutin eng
dc.title Studium průběhu Maillardovy reakce cze
dc.title.alternative The study of Maillard reaction eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Bartoš, Martin
dc.date.accepted 2020-09-07
dc.description.abstract-translated The thesis is aimed at studying Maillard´s reaction focusing on the determination of antioxidant properties arising during reactions using rutin as an antioxidant. The theoretical part of the work is devoted to describing the different phases of Maillard´s reaction, a brief description of the input substances, the antioxidant properties used during the experimental work, the influence of pH and the methods used to measure the resulting products. In the experimental part, glucose, lysine and rutin samples were analyzed in solutions at pH 3, 7 and 10. Furthermore, antioxidant properties were established in these samples, the formation of intermediates and end products of the Maillard reaction was described using the UV-Vis method. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 37885
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet