dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Štěpanovská, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-16T14:30:01Z |
|
dc.date.available |
2020-09-16T14:30:01Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-07-02 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76487 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá studiem Maillardovy reakce se zaměřením na antioxidační
vlastnosti vznikající během reakcí s rutinem jako antioxidantem. Teoretická část práce se
věnuje popisu jednotlivých fází Maillardovy reakce, stručnému popisu vstupujících látek,
metod měření antioxidačních vlastností, ovlivnění pH prostředí a použitých metod pro měření
vzniklých produktů. V experimentální části byly analyzovány vzorky glukózy, lysinu a rutinu
v roztocích o pH 3, 7 a 10. Dále u těchto vzorků byly stanoveny antioxidační vlastnosti, popsána
tvorba meziproduktů a konečných produktů Maillardovy reakce při použití metody UV-Vis. |
cze |
dc.format |
76 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Maillardova reakce |
cze |
dc.subject |
antioxidační vlastnosti |
cze |
dc.subject |
UV-Vis |
cze |
dc.subject |
kapilární izotachoforéza |
cze |
dc.subject |
glukóza |
cze |
dc.subject |
lysin |
cze |
dc.subject |
rutin |
cze |
dc.subject |
Maillard reaction |
eng |
dc.subject |
antioxidant properties |
eng |
dc.subject |
UV-Vis |
eng |
dc.subject |
capillary izotachophoretic |
eng |
dc.subject |
glucose |
eng |
dc.subject |
lysin |
eng |
dc.subject |
rutin |
eng |
dc.title |
Studium průběhu Maillardovy reakce |
cze |
dc.title.alternative |
The study of Maillard reaction |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bartoš, Martin |
|
dc.date.accepted |
2020-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is aimed at studying Maillard´s reaction focusing on the determination of
antioxidant properties arising during reactions using rutin as an antioxidant. The theoretical part
of the work is devoted to describing the different phases of Maillard´s reaction, a brief
description of the input substances, the antioxidant properties used during the experimental
work, the influence of pH and the methods used to measure the resulting products. In the
experimental part, glucose, lysine and rutin samples were analyzed in solutions at pH 3, 7 and
10. Furthermore, antioxidant properties were established in these samples, the formation of
intermediates and end products of the Maillard reaction was described using the UV-Vis
method. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37885 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |