Occurrence of virulence-associated genes in Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus isolates from foodstuff, water, and clinical samples within the Czech Republic

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Vacková, Barbora cze
dc.contributor.author Šilhová, Lucie cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:26:23Z
dc.date.available 2020-03-19T12:26:23Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 0015-5632 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74701
dc.description.abstract Bacteria of the Arcobacter (A.) genus, originating mainly from food and water, are dreaded germs for humans as well as animals. However, the virulence of these bacteria has not been fully elucidated yet. This study looked at the occurrence of eight selected virulence factors (ciaB, cj1349, pldA, irgA, hecA, tlyA, mviN, hecB) in a total of 80 strains of A. butzleri and 22 strains of A. cryaerophilus. The strains included in this study were derived from samples of food and water, but there were also strains from patients suffering from arcobacteriosis. A polymerase chain reaction using specific primers was used to detect these virulence–associated genes. The presence of the observed genes was observed in the strains of A. butzleri (98.8% ciaB, 95.0% cj1349, 98.8% pldA, 22.5% irgA, 31.3% hecA, 95.0% tlyA, 97.5% mviN, 38.8% hecB), and A. cryaerophilus (95.5% ciaB, 0.0% cj1349, 9.1% pldA, 0.0% irgA, 0.0% hecA, 31.8% tlyA, 90.9% mviN, 0.0% hecB), but to a varying extent. Among the tested strains, there were 13 strains (12.7%) of A. butzleri, in which the presence of all 8 virulence–associated genes was recorded in the genome. In contrast, in one A. cryaerophilus strain, none of the observed genes were detected. The presence of ciaB and mviN genes was significantly more frequent in A. cryaerophilus isolates than in other genes (P ≤ 0.05). In general, more virulent genes have been detected in A. butzleri strains (the most common gene combination of ciaB, cj1349, pldA, tlyA, mviN detected in 39 strains) compared to A. cryaerophilus. In 50.0% of A. butzleri strains derived from cases of human enteritis, all 8 virulent genes were significantly more frequently detected (P ≤ 0.05). eng
dc.format p. 25-31 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Folia Microbiologica, volume 64, issue: 1 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Arcobacter butzleri eng
dc.subject Arcobacter cryaerophilus eng
dc.subject virulence factor eng
dc.subject PCR eng
dc.subject Arcobacter butzleri cze
dc.subject Arcobacter cryaerophilus cze
dc.subject virulenční faktory cze
dc.subject PCR cze
dc.title Occurrence of virulence-associated genes in Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus isolates from foodstuff, water, and clinical samples within the Czech Republic eng
dc.title.alternative Výskyt genů faktorů virulence u izolátů Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus izolovaných z potravin, vody a klinických vzorků v rámci České republiky cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Bakterie rodu Arcobacter (A.) pocházející zejména z potravin a vody jsou obávané bakterie pro lidi, ale i zvířata. Avšak virulence těchto bakterií není zcela objasněna. V rámci této studie byl sledován výskyt 8 vybraných faktorů virulence (ciaB, cj1349, pldA, irgA, hecA, tlyA, mviN, hecB) u celkem 80 kmenů A. butzleri a u 22 kmenů A. cryaerophilus. Kmeny zahrnuté do této studie pocházely ze vzorků potravin, vod, avšak jednalo se také o kmeny pocházející od pacientů trpících arkobakteriózou. Pro detekci těchto virulentně–asociovaných genů byla použita polymerázová řetězová reakce s využitím specifických primerů. Byla zaznamenána přítomnost sledovaných genů u kmenů A. butzleri (98,8% ciaB, 95,0% cj1349, 98,8% pldA, 22,5% irgA, 31,3% hecA, 95,0% tlyA, 97,5% mviN, 38,8% hecB) a A. cryaerophilus (95,5% ciaB, 0,0% cj1349, 9,1% pldA, 0,0% irgA, 0,0% hecA, 31,8% tlyA, 90,9% mviN, 0,0% hecB), avšak v poměrně rozdílné míře. Mezi testovanými kmeny bylo 13 kmenů (12,7%) A. butzleri, u kterých byla v genomu zaznamenána přítomnost všech 8 virulentně–asociovaných genů. Naopak u jednoho kmene A. cryaerophilus nebyl zaznamenán žádný ze sledovaných genů. Přítomnost ciaB a mviN genů byla u izolátů A. cryaerophilus významně častější ve srovnání s jinými geny (P ≤ 0,05). Celkově více virulentních genů bylo zaznamenáno u kmenů A. butzleri (nejčastější genová kombinace ciaB, cj1349, pldA, tlyA, mviN, která byla zaznamenána v případě 39 kmenů) ve srovnání s A. cryaerophilus. Všech 8 virulentních genů bylo významně častěji detekováno u kmenů A. butzleri pocházejících z případů lidské enteritidy (50,0%, P ≤ 0,05). cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1007/s12223-018-0628-x eng
dc.relation.publisherversion https://link.springer.com/article/10.1007/s12223-018-0628-x eng
dc.identifier.wos 000455916000004
dc.identifier.obd 39881406 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet