Cílem této diplomové práce bylo navrhnout a zkonstruovat amperometrický biosenzor určený ke stanovení ethanolu ve vybraných vzorcích nápojů s obsahem alkoholu. V teoretické části jsou detailně popsány jednotlivé komponenty utvářející výsledný biosenzor a možné postupy určené k jeho zhotovení. Následuje samostatná část věnovaná vybraným postupům ke stanovení ethanolu, ať už jde o tradiční alkoholové testy pro měření v terénu či o moderní laboratorní metody využívající sofistikovanou instrumentální techniku. Experimentální část se zabývá výběrem vhodného amperometrického převodníku a způsoby imobilizace jednotlivých součástí konfigurace testovaného biosenzoru, tj. enzymu, kofaktoru a mediátoru; to vše s následnou optimalizací klíčových pracovních podmínek a přístrojových parametrů. Konečná konfigurace pak byla ověřována na několika typech alkoholických nápojů, kdy získané údaje posloužily k definování možností biosenzoru a jeho uplatnění v analýze reálných vzorků.