Development of extraction method for characterization of free and bonded polyphenols in barley (Hordeum vulgare L.) grown in Czech Republic using liquid chromatography-tandem mass spectrometry

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Arigó, Adriana cze
dc.contributor.author Česla, Petr cze
dc.contributor.author Šilarová, Petra cze
dc.contributor.author Calabro, Maria Luisa cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:22:00Z
dc.date.available 2019-05-22T08:22:00Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 0308-8146 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72651
dc.description.abstract Complete characterizations of free and bonded phenolic compounds, presented in four cultivars of barley from two regions of Czech Republic, were achieved, using optimized solvent extraction and liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. The optimization of extraction of free polyphenols was performed using Box-Behnken design and response surface methodology. The intra-day and extra-day precision of developed method were below 6% and 12%, respectively. The isolation of polyphenols bonded to the cell wall structure was carried out by a hydrolysis process. In all cultivars, p-hydroxybenzoic, p-coumaric and ferulic acids were the most abundant compounds. Their average amounts in barley samples were 17.6, 15.2 and 54.4% (m/m), respectively. The highest amount of these compounds was found in the bonded form, proving the importance of this procedure for the correct characterization of total polyphenols in food matrices. eng
dc.format p. 829-837 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Elsevier Science eng
dc.relation.ispartof Food Chemistry, volume 245, issue: April eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Barley eng
dc.subject Free and bonded polyphenols eng
dc.subject Hydrolysis eng
dc.subject RP-HPLC-MS/MS eng
dc.subject design-of-experiment eng
dc.subject volné a vázané fenolické látky cze
dc.subject hydrolýza cze
dc.subject RP-HPLC-MS/MS cze
dc.subject DOE cze
dc.title Development of extraction method for characterization of free and bonded polyphenols in barley (Hordeum vulgare L.) grown in Czech Republic using liquid chromatography-tandem mass spectrometry eng
dc.title.alternative Vývoj extrakční metody pro charakterizaci volných a vázaných fenolických látek v ječmeni pomocí LC-MS cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Pomocí optimalizované extrakce a LC/MS separace byla provedena charakterizace volných a vázaných fenolických látek ve čtyřech odrůdách ječmene. Optimalizace byla provedena pomocí Box-Behnken návrhu. Intra-day přesnost byla 6% a extra-day přesnost byla pod 12%. Izolace vázaných fenolických látek byla provedena pomocí hydrolýzy. Ve všech kultivarech byly nejvíce zastoupené p-hydroxybenzoová, p-kumarová a ferulová kyselina. Největší množství těchto sloučenin bylo nalezeno ve vázané formě. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2017.11.101 eng
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617319209 eng
dc.identifier.wos 000418471100103 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85035363077
dc.identifier.obd 39881307 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet