Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Janeček, Radim
|
cze |
dc.contributor.author |
Fialová, Pavla
|
cze |
dc.contributor.author |
Čegan, Alexander
|
cze |
dc.date.accessioned |
2019-05-22T08:00:48Z |
|
dc.date.available |
2019-05-22T08:00:48Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
eng |
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-154-4 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/72468 |
|
dc.description.abstract |
Insulin resistance is a condition where our body is unable to optimally manage the essential nutrients. Insulin loses its efficiency, it leads to hyperglycemia and lipid metabolism is impaired. In acquired insulin resistance is all caused by obesity. The prevalence of obesity is increasing worldwide nowadays. The insulin resistance precedes diabetes mellitus type 2 and other complications associated with both diabetes and obesity. The aim of this work was to measure concentrations of monounsaturated fatty acids and to find out dependencies with insulin resistance and diabetes mellitus type 2. There were analyzed 21 samples of type 2 diabetics plasma and 17 samples of healthy donors plasma. After lipid extraction from plasma, the lipids were separated by thin layer chromatography into individual classes, derivatized and methyl esters of fatty acids were analyzed by gas chromatograph with flame-ionization detector. The largest changes were observed for stearic, oleic, trans-vaccenic and nervonic acid. |
eng |
dc.format |
p. 51-60 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
eng |
dc.relation.ispartof |
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. : sborník ze semináře s mezinárodní účastí |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
insulin resistance |
eng |
dc.subject |
diabetes mellitus type 2 |
eng |
dc.subject |
lipids |
eng |
dc.subject |
fatty acids |
eng |
dc.subject |
inzulínová rezistence |
cze |
dc.subject |
diabetes mellitus typu 2 |
cze |
dc.subject |
lipidy |
cze |
dc.subject |
mastné kyseliny |
cze |
dc.title |
Insulin resistance |
eng |
dc.title.alternative |
Inzulínová rezistence |
cze |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Inzulínová rezistence je stav, kdy už naše tělo není schopné optimálně hospodařit se základními živinami. Inzulín ztrácí svojí účinnost, dochází k hyperglykémii a je narušen i lipidový metabolismus. U získané inzulínové rezistence je vše způsobeno obezitou, jejíž prevalence celosvětově roste. Inzulínová rezistence předchází onemocnění diabetes mellitus typu 2 a dalším komplikacím spojeným jak s diabetem, tak s obezitou. Cílem této práce bylo sledovat koncentrace mononenasycených mastných kyselin a najít závislosti k inzulínové rezistenci a onemocnění diabetes mellitus typu 2. Zanalyzováno bylo 21 vzorků plazmy diabetiků a 17 vzorků plazmy zdravých dárců. Po extrakci lipidů z plazmy byly lipidy rozděleny pomocí tenkovrstvé chromatografie do jednotlivých tříd, derivatizovány a metylestery mastných kyselin byly změřeny pomocí plynového chromatografu s plamenově-ionizačním detektorem. Největší změny byly pozorovány u kyseliny stearové, olejové, trans-vakcenové a nervonové. |
cze |
dc.event |
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. (25.04.2018 - 27.04.2018, Ovčárna pod Pradědem) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.project.ID |
SGS_2018_005/Využití moderních analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod v biologických studiích |
eng |
dc.identifier.obd |
39881427 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|