Insulin resistance

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Janeček, Radim cze
dc.contributor.author Fialová, Pavla cze
dc.contributor.author Čegan, Alexander cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:00:48Z
dc.date.available 2019-05-22T08:00:48Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.isbn 978-80-7560-154-4 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72468
dc.description.abstract Insulin resistance is a condition where our body is unable to optimally manage the essential nutrients. Insulin loses its efficiency, it leads to hyperglycemia and lipid metabolism is impaired. In acquired insulin resistance is all caused by obesity. The prevalence of obesity is increasing worldwide nowadays. The insulin resistance precedes diabetes mellitus type 2 and other complications associated with both diabetes and obesity. The aim of this work was to measure concentrations of monounsaturated fatty acids and to find out dependencies with insulin resistance and diabetes mellitus type 2. There were analyzed 21 samples of type 2 diabetics plasma and 17 samples of healthy donors plasma. After lipid extraction from plasma, the lipids were separated by thin layer chromatography into individual classes, derivatized and methyl esters of fatty acids were analyzed by gas chromatograph with flame-ionization detector. The largest changes were observed for stearic, oleic, trans-vaccenic and nervonic acid. eng
dc.format p. 51-60 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Univerzita Pardubice eng
dc.relation.ispartof Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. : sborník ze semináře s mezinárodní účastí eng
dc.rights open access eng
dc.subject insulin resistance eng
dc.subject diabetes mellitus type 2 eng
dc.subject lipids eng
dc.subject fatty acids eng
dc.subject inzulínová rezistence cze
dc.subject diabetes mellitus typu 2 cze
dc.subject lipidy cze
dc.subject mastné kyseliny cze
dc.title Insulin resistance eng
dc.title.alternative Inzulínová rezistence cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Inzulínová rezistence je stav, kdy už naše tělo není schopné optimálně hospodařit se základními živinami. Inzulín ztrácí svojí účinnost, dochází k hyperglykémii a je narušen i lipidový metabolismus. U získané inzulínové rezistence je vše způsobeno obezitou, jejíž prevalence celosvětově roste. Inzulínová rezistence předchází onemocnění diabetes mellitus typu 2 a dalším komplikacím spojeným jak s diabetem, tak s obezitou. Cílem této práce bylo sledovat koncentrace mononenasycených mastných kyselin a najít závislosti k inzulínové rezistenci a onemocnění diabetes mellitus typu 2. Zanalyzováno bylo 21 vzorků plazmy diabetiků a 17 vzorků plazmy zdravých dárců. Po extrakci lipidů z plazmy byly lipidy rozděleny pomocí tenkovrstvé chromatografie do jednotlivých tříd, derivatizovány a metylestery mastných kyselin byly změřeny pomocí plynového chromatografu s plamenově-ionizačním detektorem. Největší změny byly pozorovány u kyseliny stearové, olejové, trans-vakcenové a nervonové. cze
dc.event Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. (25.04.2018 - 27.04.2018, Ovčárna pod Pradědem) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.project.ID SGS_2018_005/Využití moderních analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod v biologických studiích eng
dc.identifier.obd 39881427 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet