Is Air-drying of Plant-based Food at Low Temperature Really Favorable? A Meta-analytical Approach to Ascorbic Acid, Total Phenolic, and Total Flavonoid Contents

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Červenková, Zuzana cze
dc.contributor.author Velichová, Helena cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T04:20:41Z
dc.date.available 2019-05-22T04:20:41Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 8755-9129 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72288
dc.description.abstract The aim of this work was to review the studies that evaluated the effect of drying temperature on the content of ascorbic acid (AA), total phenolic (TPC), and total flavonoid contents (TFC) in fruits and vegetables, and quantify whether drying at 40 °C is more favorable than at higher temperatures. For the purpose of this study, AA, TPC, and TFC values for 40 °C were compared with those obtained at 50 °C, 60 °C, and 70–80 °C. A meta-analysis was performed using the weighted response ratio calculated for each experiment. Despite the fact that other variables significantly influenced the nutrient content in individual experiments, the meta-analysis provided a general view on the effect of air-drying temperature on the quality of plant-based food products from outcomes of various studies. eng
dc.format p. 434-446 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Food Reviews International, volume 34, issue: 5 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject air drying eng
dc.subject ascorbic acid eng
dc.subject phenolic eng
dc.subject flavonoid eng
dc.subject temperature effect eng
dc.subject response ratio eng
dc.subject sušení cze
dc.subject kyselina askorbová cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject flavonoidy cze
dc.subject vliv teploty cze
dc.subject response ratio cze
dc.title Is Air-drying of Plant-based Food at Low Temperature Really Favorable? A Meta-analytical Approach to Ascorbic Acid, Total Phenolic, and Total Flavonoid Contents eng
dc.title.alternative Je sušení rostlinných produktů při nízkých teplotách skutečně výhodné? Meta analýza dat s ohledem na obsah kyseliny askorbové, celkových fenolických látek a flavonoidů. cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Cílem práce bylo zhodnotit efekt sušící teploty na obsah kyseliny askorbové (AA), celkových fenolických látek (TPC) a celkových flavonoidů (TFC) v ovoci a zelenině a zjistit, zda je sušení při 40°C výhodnější ve srovnání s vyšší teplotou. Pro účely této studie byly srovnány obsahy AA, TPC a TFC ve vzorcích sušených při 40°C s hodnotami získanými po sušení při 50°C, 60°C a 70–80°C z různých experimentů. V práci byla použita meta analýza dat s využitím váženého poměru a to pro každý experiment. I když obsah sledovaných látek může být ovlivněn dalšími parametry sušícího procesu v jednotlivých experimentech, meta analýza poskytuje obecný pohled na vliv sušící teploty na kvalitu rostlinných produktů. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1080/87559129.2017.1307389 eng
dc.relation.publisherversion https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/87559129.2017.1307389 eng
dc.identifier.wos 000432159300002
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85046801510
dc.identifier.obd 39878871 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet