Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šilarová, Petra
dc.date.accessioned 2018-09-26T10:06:54Z
dc.date.available 2018-09-26T10:06:54Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-07-16
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/71924
dc.description.abstract Tato dizertační práce se zabývá analýzou látek s antioxidačními účinky v přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie. Je sledována degradace katechinů v zeleném čaji po dobu 6 hodin v jednom nálevu a také vliv dlouhodobého skladovaní na obsah zdraví prospěšných látek. Dále je zkoumán vliv úpravy vzorku černého bezu (sušení a mražení) na obsah antokyanů a vliv úpravy vzorku ječmene na obsah volných a vázaných látek v ječmeni. V neposlední řadě je studován vliv tepelné úpravy lilku na obsah kyseliny chlorogenové. cze
dc.format 101 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject zelený čaj cze
dc.subject černý bez cze
dc.subject ječmen cze
dc.subject lilek cze
dc.subject katechiny cze
dc.subject antokyany cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject green tea eng
dc.subject elderberry eng
dc.subject barley eng
dc.subject eggplant eng
dc.subject catechins eng
dc.subject anthocyanins eng
dc.subject polyphenols eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.title Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií cze
dc.title.alternative Analysis of antioxidants in natural matrices using liquid eng
dc.type disertační práce cze
dc.contributor.referee Běláková, Sylvie
dc.contributor.referee Urban, Jiří
dc.date.accepted 2018-09-18
dc.description.abstract-translated This dissertation thesis is focused on analysis of antioxidants in natural matrices using liquid chromatography. The catechin degradation in green tea was monitored for 6 hours of the same infusion, as well as the influence of long-term storage on green tea catechins was monitored. Further, the influence of sample preparation of elderberry (dried and frozen) on the anthocyanin content was monitored. Then the influence of sample preparation of barley on the content of free and bounded polyphenols in barley were investigated. Last but not least, the influence of heat sample preparation of eggplant on content of chlorogenic acid was studied. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38796
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.identifier.stag 36608
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet