dc.contributor.author |
Šilarová, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2018-09-26T10:06:54Z |
|
dc.date.available |
2018-09-26T10:06:54Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-07-16 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/71924 |
|
dc.description.abstract |
Tato dizertační práce se zabývá analýzou látek s antioxidačními účinky v přírodních
matricích pomocí kapalinové chromatografie. Je sledována degradace katechinů
v zeleném čaji po dobu 6 hodin v jednom nálevu a také vliv dlouhodobého skladovaní
na obsah zdraví prospěšných látek. Dále je zkoumán vliv úpravy vzorku černého bezu
(sušení a mražení) na obsah antokyanů a vliv úpravy vzorku ječmene na obsah
volných a vázaných látek v ječmeni. V neposlední řadě je studován vliv tepelné úpravy
lilku na obsah kyseliny chlorogenové. |
cze |
dc.format |
101 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
zelený čaj |
cze |
dc.subject |
černý bez |
cze |
dc.subject |
ječmen |
cze |
dc.subject |
lilek |
cze |
dc.subject |
katechiny |
cze |
dc.subject |
antokyany |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
kapalinová
chromatografie |
cze |
dc.subject |
green tea |
eng |
dc.subject |
elderberry |
eng |
dc.subject |
barley |
eng |
dc.subject |
eggplant |
eng |
dc.subject |
catechins |
eng |
dc.subject |
anthocyanins |
eng |
dc.subject |
polyphenols |
eng |
dc.subject |
liquid
chromatography |
eng |
dc.title |
Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of antioxidants in natural matrices using liquid |
eng |
dc.type |
disertační práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Běláková, Sylvie |
|
dc.contributor.referee |
Urban, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2018-09-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
This dissertation thesis is focused on analysis of antioxidants in natural matrices using
liquid chromatography. The catechin degradation in green tea was monitored for 6
hours of the same infusion, as well as the influence of long-term storage on green tea
catechins was monitored. Further, the influence of sample preparation of elderberry
(dried and frozen) on the anthocyanin content was monitored. Then the influence of
sample preparation of barley on the content of free and bounded polyphenols in barley
were investigated. Last but not least, the influence of heat sample preparation of
eggplant on content of chlorogenic acid was studied. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38796 |
|
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.identifier.stag |
36608 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |