Kulturthema Essen - Oberfränkische Küche. Am Beispiel Bayreuth.

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Matušková, Lenka
dc.contributor.author Kantová, Eva
dc.date.accessioned 2018-08-30T07:42:16Z
dc.date.available 2018-08-30T07:42:16Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-06-21
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/71638
dc.description.abstract Vorliegende Abschlussarbeit beschäftigt sich mit der oberfränkischen Küche. Als Beispiel dient die Stadt Bayreuth, die typisch für diese Küche ist. Weiter spezialisiert sich die Arbeit auf die Speisekarten und Spezialitäten konkreter Restaurants dieser Stadt. Im theoretischen Teil werden Begriffe wie Gastronomie, Gastlichkeit, Kulturthema Essen zusammen mit anderen zugehörigen Themen erklärt. Weiterhin befasst sich dieser Teil mit dem Aufbau der Gerichte auf der Speisekarte, Erfordernissen und Arten von Speisekarten. Im praktischen Teil konzentriert sich diese Arbeit auf lokale Spezialitäten, Brauereien, Sorten von Bier, die Beschreibung der zwölf wichtigsten gastronomischen regionalen Betriebe in Bayreuth und auf den Vergleich ihrer Speisekarten. Die Kapitel enthalten außer theoretischen Kenntnissen auch die praktischen Erfahrungen, die während des Aufenthalts in dieser Stadt gewonnen wurden. Zu dieser Arbeit ist ein zweisprachiges „Speisekartenwörterbuch“ hinzugefügt, das von dem gesammelten Speisekarten ausgeht. Diese Speisekarten sind auch ein Bestandteil des Anhangs. de
dc.format 117 s.
dc.language.iso de
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Essen de
dc.subject Speisekarten de
dc.subject Getränkekarten de
dc.subject Fränkische Küche de
dc.subject Spezialitäten de
dc.subject Restaurants de
dc.subject Brauereien de
dc.subject jídlo cze
dc.subject jídelní lístky cze
dc.subject nápojové lístky cze
dc.subject kuchyně z Horních Franků cze
dc.subject speciality cze
dc.subject restaurace cze
dc.subject pivovary cze
dc.subject food eng
dc.subject menus eng
dc.subject drink list eng
dc.subject cuisine of Upper Franconia eng
dc.subject specialities eng
dc.subject restaurants eng
dc.subject breweries eng
dc.title Kulturthema Essen - Oberfränkische Küche. Am Beispiel Bayreuth. de
dc.title.alternative Cultural Topic Food - Cuisine of Upper Franconia. At the Example of Bayreuth. eng
dc.title.alternative Kulturní téma jídlo - kuchyně z oblasti Horních Franků. Na příkladu Bayreuthu. cze
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Knápek, Pavel
dc.date.accepted 2018-08-28
dc.description.abstract-translated Tato práce se zabývá kuchyní z oblasti Horních Franků. Příkladem je město Bayreuth, které je typické pro tuto kuchyň. Práce se dále zaměřuje na jídelní lístky a speciality konkrétních restaurací tohoto města. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy gastronomie, pohostinství, kulturní téma jídlo spolu s dalšími souvisejícími tématy. Dále se tato pasáž zabývá řazením pokrmů na jídelním a nápojovém lístku, jejich náležitostmi a druhy. V praktické části se práce specializuje na místní speciality, pivovary, druhy piv, na popis dvanácti nejvýznamnějších gastronomických regionálních podniků v Bayreuthu a na porovnání jejich jídelních lístků. Kapitoly obsahují kromě teoretických znalostí, také praktické poznatky získané během pobytu v tomto městě. K práci je přiložen dvojjazyčný slovník, který vychází z dostupných jídelních lístků, které jsou také součástí přílohy. cze
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the cuisine of Upper Franconia. As an example of this typical cuisine, the town of Bayreuth was chosen. The next thesis focuses on menus and food specialities of specific restaurants within this town. In the theoretical part of the thesis, some terms, such as gastronomy, hospitality, cultural topic food and other related topics are introduced. This part also examines sequencing of dishes and drinks on menus, their essentials and types of menus. The practical part of the thesis concentrates on local specialities, breweries, beer types, as well as the description of twelve most significant gastronomical regional enterprises in Bayreuth and their menu comparison. These chapters include both the theoretical knowledge and the practical findings gained during the stay in Bayreuth. In the appendix, a bilingual dictionary of the available menus is presented, and those menus are included as well. eng
dc.description.department Fakulta filozofická cze
dc.thesis.degree-discipline Německý jazyk pro odbornou praxi cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.identifier.signature D38488
dc.thesis.degree-program Filologie cze
dc.identifier.stag 36365
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet