Effect of Harvest and Drying on Composition of Volatile Profile of Elderflowers (Sambucus nigra) from Wild

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:49:01Z
dc.date.available 2018-02-27T03:49:01Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 1934-578X eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70347
dc.description.abstract Volatile compounds emitted by elderflowers (Sambucus nigra L.) at various stages (blooming on the bush, and at different stages after harvesting) were analyzed to investigate changes in the composition of volatile profiles induced by two drying procedures. Solid-phase microextraction and simultaneous distillation-solvent extraction were used for concentration of volatiles. Analyses of extracts were performed using gas chromatography coupled with a mass spectrometer or a flame ionization detector. On-site field sampling of volatiles followed-up by chromatographic analysis provided interesting information, including insect pheromones from 55 % to 79 % of the total peak area in the GC/MS chromatograms. Composition of aroma compounds of harvested elderflowers was strongly influenced by the type of drying procedure, where the content of some volatiles decreased and some substances even occur due to ongoing physicochemical processes. Changes in volatile profile caused by harvesting were also observed. eng
dc.format p. 1937-1942 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Natural Product Communications, volume 12, issue: 12 eng
dc.rights práce není přístupná eng
dc.subject Elderflowers eng
dc.subject SPME eng
dc.subject SDE eng
dc.subject Essential oil eng
dc.subject GC/MS eng
dc.subject Volatiles eng
dc.subject Květy černého bezu cze
dc.subject SPME cze
dc.subject SDE cze
dc.subject Esenciální olej cze
dc.subject GC/MS cze
dc.subject Těkavé sloučeniny cze
dc.title Effect of Harvest and Drying on Composition of Volatile Profile of Elderflowers (Sambucus nigra) from Wild eng
dc.title.alternative Vliv sklizně a sušení na složení aromaprofilu květů černého bezu (Sambucus nigra) cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Byly analyzovány těkavé sloučeniny uvolňované květy černého bezu (Sambucus nigra L.) v různých fázích (kvetoucí na keři a v různých stádiích po sklizni), a to za účelem zkoumání změn v složení profilu těkavých látek indukovaných postsklizňovými procesy. Na extrakci a zakoncentrování těkavých látek byly použity metody mikroextrakce tuhou fází a simultální destilace-extrakce. Analýzy extraktů byly prováděny za použití plynové chromatografie spojení s hmotnostním spektrometrem nebo plamenovým ionizačním detektorem. Vzorkování těkavých látek přímo na kvetoucím keři, po následné chromatografické analýze, poskytlo zajímavé informace vzhledem k přítomnosti hmyzích feromonů (od 55% do 79% celkové plochy píků v chromatogramech GC/MS). Byly pozorovány změny ve složení těkavých sloučenin vlivem sklizně a vlivem různých druhů sušení květů. Složení těkavých sloučenin po sklizni květů bylo silně ovlivněno typem sušení. Obsah některých těkavých látek klesal, některé látky dokonce vznikaly v důsledku probíhajících fyzikálně chemických procesů. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.wos 000419750600031
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85039787600
dc.identifier.obd 39879941 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet