Zdrojový dokument:Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
Název akceStudentská vědecká odborná činnost 2016/2017 (12.06.2017 - 12.06.2017, Pardubice)
Abstrakt:
Diabetes mellitus je metabolické onemocnění projevující se hyperglykémií a abnormálním metabolismem sacharidů, bílkovin a lipidů. Nejčastější formou onemocnění je diabetes mellitus 2. typu., který je charakterizován inzulínovou rezistencí, klesající produkcí inzulínu vedoucí až k eventuálnímu selhání beta-buněk pankreatu. Diabetes mellitus typu 2 se velice často vyskytuje u obézních lidí. Obezita, zejména s viscerální akumulací tuku, dyslipidémie a určité skupiny mastných kyselin způsobují inzulínovou rezistenci a zvyšují riziko vzniku diabetu. Dlouhodobé účinky určitých typů mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu nejsou však stále úplně jasné. V nedávných studiích však byly zaznamenány potenciálně ochranné účinky mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Naproti tomu příjem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin je spojován se zvýšením rizika onemocnění. Cílem práce tedy bylo zjistit, jak se mění složení mastných kyselin v jednotlivých frakcích při onemocnění diabetes mellitus 2. typu a jaký vliv má tato změna na progresi onemocnění. A jestli lze tyto změny využít jako potencionální biomarkery pro odlišení osob s diabetes mellitus 2. typu od zdravých jedinců.