Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.contributor.author Surmová, Silvie cze
dc.contributor.author Kremr, Daniel cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Eisner, Aleš cze
dc.date.accessioned 2017-09-19T11:57:09Z
dc.date.available 2017-09-19T11:57:09Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 0046-9750 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/69534
dc.description.abstract Fruit spirits are typical alcoholic beverages in the Moravian region of the Czech Republic. The aim of this work was to find differences in chemical composition among volatile profiles of spirits produced from various kinds of fruits. Twenty-four samples of seven kinds of fruit spirits (plum, apple, pear, cherry, mirabelle, apricot and raspberry spirits) were analysed for examination of their volatile profiles. The most abundant family of compounds was esters, particularly ethyl esters. Sesquiterpenes proved to be a significant group of volatile substances by observing the differences between pome and stone fruit spirits [by relative higher content of (E,E)-a-famesene and by presence of alpha-zingiberene and (E)-alpha-bisabolene in volatile profiles of pome fruit spirits]. Only in stone fruit spirits were propyl decanoate and ethyl salicylate found. Some other compounds were observed as being characteristic for individual kinds of analysed fruit spirits, e.g. gamma-decalactone for apricot spirits, (E)-beta-farnesene for apple spirits, (Z)-9-tetradecen-1-ol for mirabelle spirits or some apocarotenoids for raspberry spirits. This work could potentially be the basis for checking the fruit origin of these distillates, or a partial manual as to how to differentiate individual kinds of pome-fruit spirits (pear and apple spirits) or stone-fruit spirits (plum, mirabelle, apricot spirits). eng
dc.format p. 105-112 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Journal of the Institute of Brewing, volume 123, issue: 1 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Fruit Spirit eng
dc.subject Volatile Profile eng
dc.subject HS-SPME eng
dc.subject GC–MS eng
dc.subject Ovocné destiláty cze
dc.subject Profil těkavých sloučenin cze
dc.subject HS-SPME cze
dc.subject GC–MS cze
dc.title Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction eng
dc.title.alternative Chemické profilování těkavých sloučenin různých domácích ovocných destilátů pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Ovocné destiláty jsou typickým alkoholickým nápojem v Moravské oblasti České republiky. Cílem této práce bylo najít rozdíly v chemickém složení mezi profily těkavých sloučenin destilátů vyrobených z různých druhů ovoce. Profil těkavých sloučenin byl zkoumán u dvaceti čtyř vzorků ze sedmi druhů ovocných destilátů (destiláty ze švestek, jablek, hrušek, třešní, mirabelek, meruněk a malin). Nejvíce zastoupenou skoupinou látek byly estery, a to zejména ethyl estery. Seskviterpeny se ukázaly být významnou skupinou těkavých látek pro rozlišení mezi jádrovinami a peckovinami (dle relativně vysokého obsahu (E,E)-α-farnesenu a přítomnosti α-zingiberenu a (E)-α-bisabolenu v profilu těkavých látek destilátů jádrovin. Propyl dekanoát a ethyl salicylát byly nalezeny pouze u destilátů peckovin. Některé další sloučeniny byly shledány jako charakteristické pro jednotlivé druhy destilátů, např. γ-decalactone pro destiláty z meruněk, (E)-β-farnesen pro jablečné destiláty, (Z)-9-tetradecen-1-ol pro destiláty z mirabelek nebo některé apokarotenoidy pro destiláty z malin. Tato práce by potenciálně mohla sloužit jako základ pro kontrolu ovocného původu těchto destilátů nebo jako částečná návod pro diferenciaci jednotlivých druhů destilátů jádrovin (jablečné a hruškové destiláty) a peckovin (destiláty švestek, mirabelek a meruněk). cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1002/jib.386 eng
dc.relation.publisherversion http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.386/abstract;jsessionid=C2785B4676AE4918A234A86376B33431.f03t03 eng
dc.identifier.wos 000399329100014 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85015177403
dc.identifier.obd 39878790 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet