dc.contributor.advisor |
Fischer, Jan |
|
dc.contributor.author |
Pravcová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2017-06-22T06:10:11Z |
|
dc.date.available |
2017-06-22T06:10:11Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.date.submitted |
2017-05-19 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/68469 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo stanovení jednotlivých fenolických látek s antioxidační aktivitou v medovinách. Vzorky medovin byly analyzovány bez úpravy nebo byly extrahovány do směsi ethylacetát:diethylether. Pro kvantitativní stanovení byla zvolena vysokoúčinná kapalinová chromatografie v systému s obrácenými fázemi ve spojení s hmotnostním spektrometrem. Vybrané fenolické látky byly kvantifikovány a jejich obsah v extraktech byl porovnán s obsahem při analýze neupravených vzorků medovin. Zastoupení fenolických látek v medovinách bylo podobné, lišilo se jejich množství v závislosti na použitém medu či technologii výroby. |
cze |
dc.format |
78 s. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
bez omezení |
|
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
medoviny |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie |
cze |
dc.subject |
extrakce |
cze |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
meads |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
mass spektrometry |
eng |
dc.subject |
extraction |
eng |
dc.title |
Analýza látek s antioxidační aktivitou v medovinách |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of antioxidants in meads |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
|
dc.date.accepted |
2017-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of this thesis was the determination of individual phenolic compounds with antioxidant aktivity in meads. Samples of meads were analyzed either directly without any pretreatments or with extraction step in ethyl acetate:diethyl ether extraction solution. Phenolics were analyzed by high performance liquid chromatography tandem mass spectrometry. Selected phenolic compounds were quantified and ther amount found both in the non-treated samples and in the extraction-treated samples was compared. Phenolic compound profile in analyzed samples was quite similar; their amount depends on honey used and on production technology of mead. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D37272 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce a odpověděla na dotazy členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
33440 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |