dc.contributor.author |
Chocholáč, Jan
|
cze |
dc.contributor.author |
Antonová, Barbora
|
cze |
dc.contributor.author |
Drahotský, Ivo
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T11:16:54Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T11:16:54Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
cze |
dc.identifier.issn |
1801-674X |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67666 |
|
dc.description.abstract |
Problematiku řízení zásob řeší denně mnoho podniků. Je to dáno zejména dvěma protichůdnými snahami; podniky se jednak snaží maximálně uspokojit svoje zákazníky, avšak na druhé straně chtějí eliminovat množství kapitálu vázaného v zásobách. Pojistná zásoba může zachycovat tři základní druhy odchylek – na straně vstupu, výstupu a ve spotřebě. Správné nastavení velikosti pojistné zásoby má vliv na ekonomiku podniku a zákaznickou spokojenost. Tento článek komparuje vybrané metody pro stanovení velikosti pojistné zásoby a aplikuje je v praxi v prostředí potravinářského průmyslu. |
cze |
dc.format |
p. 67-79 |
cze |
dc.language.iso |
cze |
cze |
dc.relation.ispartof |
Perner´s Contacts, volume 11, issue: 3 |
cze |
dc.rights |
open access |
cze |
dc.subject |
pojistná zásoba |
cze |
dc.subject |
potravinářský průmysl |
cze |
dc.subject |
řízení zásob |
cze |
dc.subject |
bullwhip efekt |
cze |
dc.subject |
safety stock |
eng |
dc.subject |
food industry |
eng |
dc.subject |
inventory management |
eng |
dc.subject |
bullwhip effect |
eng |
dc.title |
Komparace vybraných metod pro stanovení velikosti pojistné zásoby a jejich aplikace v potravinářském průmyslu |
cze |
dc.title.alternative |
The comparison of the selected methods for determining the size of the safety stock and their application in the food industry |
eng |
dc.type |
article |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The problem of inventory management solves many businesses every day. This is mainly due to two conflicting trends. Both companies are striving to satisfy their customers, but on the other hand, they want to eliminate the amount of capital tied up in inventories. Safety stock can capture the three basic types of imbalances – on the input, output and consumption. The correct size setting of safety stock influences the economics of enterprise and customer satisfaction. This article compares the selected method for determining the size of the safety stock and applied in practice in the food industry environment. |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
cze |
dc.publicationstatus |
postprint |
cze |
dc.relation.publisherversion |
http://pernerscontacts.upce.cz/44_2016/Chocholac.pdf |
|
dc.identifier.obd |
39877892 |
cze |