Soda Pulp Cooked From Rapeseed Straw

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Potůček, František cze
dc.contributor.author Říhová, Martina cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T11:10:58Z
dc.date.available 2017-05-11T11:10:58Z
dc.date.issued 2016 eng
dc.identifier.issn 0576-9787 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67598
dc.description.abstract The paper deals with batch soda cooking of pulp from rapeseed straw. The preliminary runs were focused on determination of active alkali charge and liquor-to-straw ratio upon the delignification degree of pulp. For suitable cooking parameters, viz. active alkali charge of 19 %, liquor-to-straw ratio of 5:1, and anthraquinone charge of 0.1 %, the effect of the delignification degree directly proportional to the H-factor upon the total yield, kappa number, and amount of rejects was investigated in the H-factor interval from 800 to 2,800 h. For soda-AQ cooks of straw, stalks, and silique valves, the total pulp yield, kappa number, as well as amount of rejects decreased with increasing H-factor. The greatest total yield and degree of delignification were found for soda-AQ pulp cooked from stalks only. On the contrary, the silique valves gave the lowest total yield. The degree of polymerisation of pulp cooked from straw, stalks, and silique valves increased with increasing H-factor, the greatest values were measured for pulp from stalks. The colour properties of pulp from straw and stalks including brightness found in the interval of 30 to 34 did not differ significantly each other. However, the tensile strength of handsheets made of pulp once dried and repulped was found to be markedly lower in comparison with never dried pulp. eng
dc.format p. 681-688 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Cellulose Chemistry and Technology, volume 50, issue: 5-6 eng
dc.rights open access eng
dc.subject rapeseed straw eng
dc.subject soda-anthraquinone pulping eng
dc.subject degree of polymerisation eng
dc.subject colour properties eng
dc.subject tensile strength eng
dc.subject řepková sláma cze
dc.subject natronová várka s antrachinonem cze
dc.subject stupeň polymerace cze
dc.subject barevné vlastnosti cze
dc.subject pevnost v tahu cze
dc.title Soda Pulp Cooked From Rapeseed Straw eng
dc.title.alternative Natronová buničina uvařená z řepkové slámy cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Práce se zabývá vařením natronové buničiny z řepkové slámy. Vsádkové várky byly uskutečněny při dávce aktivních alkálií 19 %, vztaženo na a. s. slámu, hydromodulu 5:1 a dávce antrachinonu 0,1 % na a. s. slámu. Bučina byla vařena jednak ze slámy a jednak z jejich základních komponent, ze stonků a ze šešulí. Pro všechny tři testované výchozí suroviny klesal celkový výtěžek, kappa číslo a množství neprovarů s rostoucím H-faktorem. Největší výtěžek a stupeň delignifikace byly dosaženy u stonků. Naopak šešule poskytly nejmenší výtěžek buničiny. Stupeň polymerace se zvětšoval pro všechny tři výchozí suroviny s rostoucím H-faktorem. Barevné vlastnosti včetně bělosti buničiny se výrazně nelišily s ohledem na různou výchozí surovinu. Pevnost v tahu natronové buničiny jednou sušené však byla značně menší než pevnost nikdy nesušené buničiny. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.relation.publisherversion http://www.cellulosechemtechnol.ro/pdf/CCT5-6(2016)/p.681-688.pdf
dc.identifier.wos 000386993700021
dc.identifier.obd 39877341 eng
dc.note eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet