dc.contributor.author |
Potůček, František
|
cze |
dc.contributor.author |
Říhová, Martina
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T10:37:53Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T10:37:53Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
eng |
dc.identifier.isbn |
978-80-86238-94-4 |
eng |
dc.identifier.issn |
2336-811X |
eng |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67153 |
|
dc.description.abstract |
Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, in our case winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0 EP D1 P. The initial kappa number of both pulps was 18.8. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length which decreased from 3.9 km for unbleached soda pulp to 3.6 km for bleached soda pulp. |
eng |
dc.format |
p. 354-359 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Česká společnost průmyslové chemie |
eng |
dc.relation.ispartof |
Proceedings of the 4th International Conference on Chemical Technology |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
soda rapeseed pulp |
eng |
dc.subject |
ECF bleaching |
eng |
dc.subject |
brightness |
eng |
dc.subject |
zero-span breaking length |
eng |
dc.subject |
natronová řepková buničina |
cze |
dc.subject |
ECF bělení |
cze |
dc.subject |
bělost |
cze |
dc.subject |
tržná délka vláken |
cze |
dc.title |
Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp |
eng |
dc.title.alternative |
Bělení natronové řepkové buničiny bez elementárního chloru |
cze |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Natronová buničina uvařená z řepkové slámy za laboratorních podmínek byla bělena ve čtyřech stupních D0 EP D1 P, kdy jako bělicí chemikálie byly využity oxid chloričitý a peroxid vodíku. Pro srovnání byla stejným postupem bělena sulfátová buničina uvařená z dřeva smrku a borovice. Kappa číslo obou nebělených buničin bylo 18,8. Po každém bělicím stupni byly změřeny optické a pevnostní vlastnosti obou buničin. Předběžné výsledky ukázaly, že natronová buničina vykazovala menší bělitelnost v porovnání s buničinou sulfátovou. Přírůstek bělosti byl u natronové buničiny 43,2 % ISO, zatímco u sulfátové buničiny 48,8 % ISO. Bělením se snížila tržná délka vláken natronové buničiny z 3,9 km na 3,6 km. |
cze |
dc.event |
4th International Conference on Chemical Technology ICCT 2016 (25.04.2016 - 27.04.2016) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.relation.publisherversion |
http://www.icct.cz/getattachment/PREDCHOZI-KONFERENCE/2016/Proceedings_ICCT2016.pdf.aspx |
|
dc.project.ID |
SGS_2016_011/Syntéza a studium makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro high tech aplikace |
eng |
dc.identifier.obd |
39877403 |
eng |
dc.note |
|
eng |