Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Potůček, František cze
dc.contributor.author Říhová, Martina cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:37:53Z
dc.date.available 2017-05-11T10:37:53Z
dc.date.issued 2016 eng
dc.identifier.isbn 978-80-86238-94-4 eng
dc.identifier.issn 2336-811X eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67153
dc.description.abstract Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, in our case winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0 EP D1 P. The initial kappa number of both pulps was 18.8. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length which decreased from 3.9 km for unbleached soda pulp to 3.6 km for bleached soda pulp. eng
dc.format p. 354-359 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Česká společnost průmyslové chemie eng
dc.relation.ispartof Proceedings of the 4th International Conference on Chemical Technology eng
dc.rights open access eng
dc.subject soda rapeseed pulp eng
dc.subject ECF bleaching eng
dc.subject brightness eng
dc.subject zero-span breaking length eng
dc.subject natronová řepková buničina cze
dc.subject ECF bělení cze
dc.subject bělost cze
dc.subject tržná délka vláken cze
dc.title Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp eng
dc.title.alternative Bělení natronové řepkové buničiny bez elementárního chloru cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Natronová buničina uvařená z řepkové slámy za laboratorních podmínek byla bělena ve čtyřech stupních D0 EP D1 P, kdy jako bělicí chemikálie byly využity oxid chloričitý a peroxid vodíku. Pro srovnání byla stejným postupem bělena sulfátová buničina uvařená z dřeva smrku a borovice. Kappa číslo obou nebělených buničin bylo 18,8. Po každém bělicím stupni byly změřeny optické a pevnostní vlastnosti obou buničin. Předběžné výsledky ukázaly, že natronová buničina vykazovala menší bělitelnost v porovnání s buničinou sulfátovou. Přírůstek bělosti byl u natronové buničiny 43,2 % ISO, zatímco u sulfátové buničiny 48,8 % ISO. Bělením se snížila tržná délka vláken natronové buničiny z 3,9 km na 3,6 km. cze
dc.event 4th International Conference on Chemical Technology ICCT 2016 (25.04.2016 - 27.04.2016) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.relation.publisherversion http://www.icct.cz/getattachment/PREDCHOZI-KONFERENCE/2016/Proceedings_ICCT2016.pdf.aspx
dc.project.ID SGS_2016_011/Syntéza a studium makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro high tech aplikace eng
dc.identifier.obd 39877403 eng
dc.note eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet