dc.contributor.author |
Červenka Libor
|
|
dc.contributor.author |
Brožková Iveta
|
|
dc.contributor.author |
Fišerová Tereza
|
|
dc.contributor.author |
Dvořáková Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-14T08:20:46Z |
|
dc.date.available |
2016-11-14T08:20:46Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-552-1481-8 |
cze |
dc.identifier.issn |
|
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/66693 |
|
dc.description.abstract |
V práci byla hodnocena kvalita ovocných tyčinek určených pro veganskou stravu. V rámci monitoringu byly sledovány mikrobiologické ukazatele, obsah antioxidantů (fenolové látky, flavonoidy a kondenzované taniny). Vzhledem ke zpracování produktu při nízké teplotě (42 °C) byla zjištěna dobrá kvalita tuku obsaženého ve výrobcích (peroxidové číslo, thiobarbiturové číslo) a stanoveny aktivní enzymy kataláza a superoxid dismutáza. Vzorky měly velmi vysokou antioxidační kapacitu. Konzumace testovaných výrobků však může být riziková, vzhledem k přítomnosti anaerobních sporotvorných mikroorganismů. |
cze |
dc.format |
p. 111-114 |
eng |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre |
cze |
dc.relation.ispartof |
Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník prác z XII. medzinárodnej vedecké konferencie |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
Raw food |
eng |
dc.subject |
antioxidant |
eng |
dc.subject |
quality |
eng |
dc.subject |
sporeforming bacteria |
eng |
dc.subject |
fungi |
eng |
dc.title |
Živé potraviny: nová výzva v bezpečnosti potravin |
cze |
dc.title.alternative |
Raw Food: New Chalenge in Food Security |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Fruit bars designated for raw vegan diet were evaluated with regard to the microbial quality, the presence of antioxidants (phenolics, flavonoids and condensed tannins), and antioxidant properties. Since these products were subjected to air drying up to 42 °C, the oxidation state of the fat (peroxide and thiobarbituric values) and the activity of superoxide dismutase and catalase was determined. In general, the samples were considered to be in high antioxidant content and capacity. There is a risk associated with consumption due to the presence of anaerobic sporeforming bacteria in all the samples. The drying process did not alter the lipid oxidation and kept the activity of some antioxidant enzymes in finished products. |
eng |
dc.event |
Bezpečnosť a kontrola potravín (07.04.2016 - 08.04.2016) |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.relation.publisherversion |
http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/books/zbornik2016.pdf |
|
dc.identifier.obd |
39876574 |
|