Význam a využití olejů a tuků nejen v potravinářském průmyslu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Martin
dc.contributor.author Bíšková, Lucie
dc.date.accessioned 2016-09-02T04:23:42Z
dc.date.available 2016-09-02T04:23:42Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016-06-28
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/65498
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo zmapovat význam a využití tuků v potravinářství a v dalších průmyslových aplikacích. Úvodní část práce je věnována složení tuků (popisu glycerolu a mastných kyselin) a vlivu složení tuků na fyzikálně-chemické vlastnosti tuků. Dále se práce zabývá různými aspekty tuků a olejů, tj. výživové hodnoty, získávání tuků z olejnin a jejich další zpracování a uplatnění tuků v různých aplikacích. Detailně je popsáno získávání olejů pomocí různých technik (lisování, extrakce, rafinace), jejich následná úprava (modifikace) a jejich uplatnění v průmyslových odvětvích, zejména potravinářství (emulgované, pokrmové tuky). Dále je pozornost zaměřena na využití tuků v dalších průmyslových odvětvích, např.: výrobu bionafty, povrchově aktivních látek, nátěrových hmot, kosmetiky, farmacie a bioplastů. cze
dc.format 43 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná
dc.subject tuky cze
dc.subject oleje cze
dc.subject mastné kyseliny cze
dc.subject rafinace cze
dc.subject bionafta cze
dc.subject fats eng
dc.subject oils eng
dc.subject fatty acids eng
dc.subject refining eng
dc.subject biodiesel eng
dc.title Význam a využití olejů a tuků nejen v potravinářském průmyslu cze
dc.title.alternative Use of oils and fats not only in food industry eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2016-08-23
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to describe the use of fats food industry and other industrials. At the beginning, the composition of fats and oils (glycerol and fatty acids) and the effect of composition on the physical-chemical properties of oil are described. The various aspect of oils such as nutrition, producing oils from plants (squeeze, extraction, refining), modification, use in industrial especially food industry are described. Other industrial applications, such as biodiesel production, surfactants, paints, cosmetics, pharmacy and bioplastics are also depict. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D35516
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.identifier.stag 30312
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet