Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat význam a využití tuků v potravinářství a v dalších průmyslových aplikacích.
Úvodní část práce je věnována složení tuků (popisu glycerolu a mastných kyselin) a vlivu složení tuků na fyzikálně-chemické vlastnosti tuků. Dále se práce zabývá různými aspekty tuků a olejů, tj. výživové hodnoty, získávání tuků z olejnin a jejich další zpracování a uplatnění tuků v různých aplikacích. Detailně je popsáno získávání olejů pomocí různých technik (lisování, extrakce, rafinace), jejich následná úprava (modifikace) a jejich uplatnění v průmyslových odvětvích, zejména potravinářství (emulgované, pokrmové tuky). Dále je pozornost zaměřena na využití tuků v dalších průmyslových odvětvích, např.: výrobu bionafty, povrchově aktivních látek, nátěrových hmot, kosmetiky, farmacie a bioplastů.