Abstract:
Tato práce pojednává o problematice lovu a myslivosti v 18. století na moravských statcích Brtnice, Rudolec - Černá, Uherský Brod, Slavkov, Mikulov a Moravský Krumlov. Předmětem výzkumu byla především hospodářská stránka lovu a myslivosti. Hlavním pramen při badatelské činnosti představovaly lesní účty, které byly následně doplněny ještě dalšími prameny (např. instrukcemi atd.).
Text práce je členěn do kapitol, přičemž kapitoly I. - IV. tvoří úvodní část práce. Zde je nejprve zhodnocen dosavadní stav bádání a také literatura domácí i zahraniční provenience. Poté je pojednáno o pramenech, ze kterých lze čerpat při bádání o dějinách lovu a myslivosti. Pro lepší pochopení celé problematiky následuje obecný souhrn vývoje lovu a myslivosti v raném novověku v českých zemích. Posléze přichází na řadu obsáhlejší kapitola, která zahrnuje stručnou historii jednotlivých šlechtických rodů, které vlastnily zkoumaná panství. Šlechtic a jeho přístup k rodovému majetku totiž hrál důležitou roli a mohl situaci na panství (včetně lesního hospodaření) výrazně ovlivnit. Jelikož pro vývoj lovu a myslivosti byl důležitý celkový rozvoj lesního hospodaření, následuje ještě kapitola, která je úzce zaměřena
právě na stav lesního hospodaření velkostatku, respektive jeho vývoj, v 18. století.
Kapitoly V. - XVII. již obsahují vlastní jádro práce, které vzešlo z podrobného a dlouhodobého bádání v materiálech z jednotlivých velkostatků. Nejprve je pojednáno o zvěři, která tvořila základní prvek lovu a myslivosti. Přičemž byla sledována pestrost a početnost stavů zvěře na panstvích. Následuje poměrně široké téma o rozličných způsobech využití odlovené zvěře, která se mohla prodat nebo posloužit pro zásobování šlechtické kuchyně, ale využívala se i jako dar nebo odměna. Pro jednotlivé způsoby využití zvěře platila různá specifika. Zásobování šlechtické kuchyně zvěří poodhalovalo šlechtický jídelníček a roli zvěře v něm, v neposlední řadě směřování zásilek zvěře do šlechtické kuchyně napovídalo, kde se v průběhu roku šlechtic zdržoval. Zvěř používaná jako dar nebo odměna naznačovala, s kým se velkostatek snažil udržovat dobré vztahy, které považoval za důležité. Dalším významné téma představoval lov zvěře. Stabilně jej na panství zajišťoval lesní personál velkostatku, ovšem výrazně se mohl, ale nemusel, v tomto směru projevit i majitel panství. Širší pozornost byla věnována také prodeji zvěře, který začal hrát v druhé polovině 18. století velice důležitou roli. V tomto směru byl sledován vývoj prodejních cen a odběratelů (zákazníků). Dalším velkým tématem byl lesní personál, který praktický výkon lovu a myslivosti na panství zajišťoval. Byla popsána jeho struktura, povinnosti i odměny. Lesní personál také zajišťoval provoz specializovaných zařízení, jako byla obora a bažantnice,
které byly taktéž zmíněny. Kromě větších témat tato práce zahrnuje i informace o méně důležitým záležitostem okrajového významu. Jednalo se o zužitkování kůží ze zvěře a problematiku lovu drobného ptactva (čižba). Závěřem bylo pojednáno také o nelegálních
praktikách v lovu a myslivosti, přičemž tato kapitola nebyla zaměřena jen na pytláctví, ale i na ostatní druhy činností, které lov a myslivost poškozovaly.