dc.contributor.advisor |
Mikysek, Tomáš |
|
dc.contributor.author |
Michalcová, Dana
|
|
dc.date.accessioned |
2016-06-09T12:42:30Z |
|
dc.date.available |
2016-06-09T12:42:30Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016-05-13 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/64587 |
|
dc.description.abstract |
V první části teoretické práce je popsáno rozdělení medu dle vyhlášky s následným podrobnějším popisem jednotlivých druhů medu. Krátce jsou zmíněny i medy méně známé. Další část teoretické práce je věnována látkám, které jsou obsaženy v medu, především však hydroxymethylfurfuralu, který pokud je v medu obsažen ve vyšší koncentraci poukazuje na nesprávné skladování, zahřívání nebo falšování medu a produktů z něj. V závěru teoretické části jsou popsány metody, které jsou nejčastěji používané pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Část této kapitoly je věnována voltametrickým metodám včetně používaných elektrod,a to především na bázi uhlíku. V experimentální části je popsána příprava roztoků, uhlíkových pastových elektrod a použité metody stanovení hydroxymethylfurfuralu, včetně instrumentace. V části výsledky a diskuze je popsána volba základního elektrolytu a optimalizace podmínek pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Tato část také popisuje spolehlivost metody na modelových a reálných vzorcích. |
cze |
dc.format |
73 s. |
cze |
dc.format.extent |
1731719 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
bez omezení |
cze |
dc.subject |
hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
Britton-Robinsonův pufr |
cze |
dc.subject |
square wave voltametrie |
cze |
dc.subject |
hydroxymethylfurfural |
eng |
dc.subject |
honey |
eng |
dc.subject |
Britton-Robinson buffer |
eng |
dc.subject |
square wave voltammetry |
eng |
dc.title |
Voltametrické stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách |
cze |
dc.title.alternative |
Voltammetric Determination of Hydroxymethylfurfural in Foodstuffs |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bartoš, Martin |
cze |
dc.date.accepted |
2016-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The first part of theoretical part of this thesis describes in detail honey and its types according to regulation. Less known types of honey are briefly mentioned. Next part deals with substances contained in honey, especially hydroxymethylfurfural which enormously high concentration in honey points to bad storage, heating or forgery of honey or its products. Last part of theoretical part describes methods often used for hydroxymethylfurfural determination voltammetry and commonly used electrodes are mentioned. Experimental part describes preparation of liquids, carbon paste electrodes and methods used for hydroxymethlyfurfural determination and their instrumentation. Part Results and Discussion describe choice of supporting electrolyte and method conditions optimization. It also describes reliability on model and real samples. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Bioanalytik |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D34775 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.identifier.stag |
30128 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |