dc.contributor.advisor |
Beňová, Blanka |
cze |
dc.contributor.author |
Krejčová, Dana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-07-15T22:43:46Z |
|
dc.date.available |
2012-07-15T22:43:46Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/46342 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá analýzou významných bioaktivních látek
ve stévii sladké.
Práce zahrnuje literární rešerši, ve které jsou shrnuty základní vlastnosti stévie sladké včetně jejich pozitivních účinků na lidské zdraví. Dále pak je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek
a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích.
V experimentální části byly ve stévii identifikovány a kvantifikovány vybrané fenolické kyseliny (kávová a chlorogenová), flavonoidy (rutin, kvercetin, apigenin) a steviolglykosidy (steviosid, rebauidosid A) pomocí dvou chromatografických metod. Další součástí této práce je spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích stévie sladké. Antioxidační aktivita byla měřena pomocí čtyř principielně rozdílných metod ? metoda DPPH radikálu, ABTS, FRAP metoda a metoda
?-karotenového bělení.
Pro chromatografické analýzy a spektrofotometrická stanovení byly použity tři vzorky sušených rostlin, dva vzorky čerstvých rostlin a dva vzorky, které byly připraveny sušením v laboratoři. Pro extrakci sledovaných látek byl použit 50% vodný roztok metanolu a voda jako extrakční činidla. |
cze |
dc.format |
75 s. |
cze |
dc.format.extent |
2120193 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 17.5.2022 |
cze |
dc.subject |
Stevia rebaudiana Bertoni |
cze |
dc.subject |
steviosid |
cze |
dc.subject |
rebaudiosid A |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
flavonoidy |
cze |
dc.subject |
stevioside |
eng |
dc.subject |
rebaudioside A |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
flavonoids |
eng |
dc.title |
Analýza významných bioaktivních látek ve stévii sladké |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of significant bioactive compounds in stevia rebaudiana |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hohnová, Barbora |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the analysis of important bioactive compounds in stevia sweet.
The work includes a literature research which summarizes the basic properties of stevia sweet including their positive effects on human health. The antioxidant activity, determination of total phenolic compounds and determination of total flavonoids in the samples were also investigated.
In the experimental part selected phenolic acid (caffeic and chlorogenic acids), flavonoids (rutin, quercetin, apigenin) and steviolglykosides (stevioside, rebaudioside A) were identified and quantified in stevia using two chromatographic methods. The spectrophotometric determination of antioxidant activity, determination of total phenolic compounds and total flavonoids in samples of stevia sweet is another part of this thesis. Antioxidant activity was measured using four different methods ? DPPH radical, ABTS, FRAP method and
?-carotene bleaching assay.
Three samples of dried plants, two samples of fresh plants and two samples prepared by drying in the laboratory were used for chromatographic analysis and spectrophotometric determination. To extract controlled substances may be used 50% aqueous solution of methanol and water as extraction reagents. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D26204 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
18356 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |