dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
cze |
dc.contributor.author |
Štenclová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-07-15T22:41:08Z |
|
dc.date.available |
2012-07-15T22:41:08Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/45850 |
|
dc.description.abstract |
První část diplomová práce byla zaměřena na stanovení antioxidační aktivity fenolických látek obsažených ve 4 různých bylinách ? kopřiva, máta, lípa a černý bez. Ke stanovení byly použity metody ABTS a DPPH využívající schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály a metoda FRAP, založená na schopnosti antioxidantů redukovat železitý komplex. Po optimalizaci všech tří metod byla stanovena antioxidační aktivita porcovaných a sypaných bylinných čajů a sbíraných bylin.
Dále byla optimalizována HPLC separace fenolických látek obsažených v bylinách.
Pro separaci látek byla vybrána kolona Ascentis Express a gradientová eluce metanol/voda s přídavkem kyseliny mravenčí. V závěrečné části práce byly identifikovány a kvantifikovány fenolické látky v bylinách s využitím optimalizované HPLC metody ve spojení s UV detekcí. |
cze |
dc.format |
101 s. |
cze |
dc.format.extent |
14938625 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 22.5.2022 |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
byliny |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
herbs |
eng |
dc.title |
Analýza fenolických látek obsažených v bylinách |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of phenolic compounds in herbs |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Fischer, Jan |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
First part of this thesis was focused on determination of antioxidant activity of phenolic compounds in 4 selected herbs ? nettle, mint, linden and elderberry. For determination, ABTS, DPPH and FRAP assays were used. The three metods, ABTS, DPPH and FRAP were used for this purpose. The metods ABTS and DPPH are based on the radical scavenging activity, the FRAP assay is based on ability polyphenols to reduced ferric complex. The antioxidant capacity of herbal tea bags, tea leaves and collected herbs was determined using these optimized methods.
HPLC separation of phenolic compounds in selected herbs was optimized. For separation of polyphenols the Ascentis Express column was chosen and gradient elution methanol/water (v/v) with addition of formic acid was used. The final part of thesis is focused on identification and quantification of phenolic compounds in selected herbs using optimized HPLC method coupled with UV detection. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D26211 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
18399 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |