Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 16.5.2022
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných čajích a následným porovnáním výsledků získaných dvěma mikroextrakčními technikami, a to mikroextrakcí tuhou fázi (SPME) a mikroextrakcí jednou kapkou (SDME). Separace byla provedena pomocí plynového chromatografu za využití plamenového ionizačního detektoru.
Teoretická část práce je zaměřena především na popis mikroextrakční techniky využívající tuhou fázi. Jsou zde popsány způsoby provedení, dostupné stacionární fáze i faktory, které proces mikroextrakce ovlivňují. Uvedeny jsou také aplikace metody v analýze potravin. Další kapitola se věnuje popisu mikroextrakce jednou kapkou.
V experimentální části byla provedena základní validace metody mikroextrakce tuhou fází a byly analyzovány silice v deseti vzorcích bylinných čajů. Zároveň byla provedena analýza silic metodou mikroextrakce jednou kapkou a výsledky zjištěné oběma metodami byly navzájem srovnány. V této části jsou dále uvedeny postupy stanovení, použité chemikálie a měřící zařízení.