Analýza vitaminu E (tokoferolů) v potravinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Imramovská, Nela
dc.date.accessioned 2011-09-07T05:40:24Z
dc.date.available 2011-09-07T05:40:24Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/40955
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení. První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E. Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E. cze
dc.format 35 s. cze
dc.format.extent 1048833 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Vitamin E cze
dc.subject tokoferol cze
dc.subject analýza potravin cze
dc.subject Vitamin E eng
dc.subject tocopherol eng
dc.subject food analysis eng
dc.title Analýza vitaminu E (tokoferolů) v potravinách cze
dc.title.alternative Analysis of vitamin E (tocopherols) in foodstuffs eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2011 cze
dc.description.abstract-translated This Bachelor thesis deals with one of the lipophilic vitamins, vitamin E (tocopherol). This work summarizes the information about vitamin E, its discovery as well as the impact of vitamin E on the human organism and last but not least there is provided with information on the practical determination. The first part is focused on the theoretical information. This information includes an introduction to the issue of vitamin E including its history, properties (physical and chemical), occurrence in food and nature, industrial production and then in this work are considered health aspects associated to vitamin E. The second part describes methods which can be used in determining vitamin E aimed at food analysis. These methods include high performance liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC), thin layer chromatography (TLC) and spectrophotometric determination. The methods can be used for qualitative (presence of analyte) or quantitative (content in the analyte) determination of vitamin E. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D25025
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka prezentovala svoji bakalářskou práci a seznámila členy komise se svými výsledky. Poté předseda komise přečetl posudek vedoucího bakalářské práce. Následovala diskuze. Stududentka odpověděla na položené dotazy. cze
dc.identifier.stag 15080 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet