dc.contributor.advisor |
Malíř, František |
cze |
dc.contributor.author |
Novotná, Eva |
|
dc.date.accessioned |
2011-09-07T05:40:04Z |
|
dc.date.available |
2011-09-07T05:40:04Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/40906 |
|
dc.description.abstract |
Ochratoxin A je mykotoxin produkovaný druhy rodu Penicillium a Aspergillus. Jedná se o mykotoxin, který byl nalezen v celé řadě potravin a který představuje pro člověka závažné zdravotní riziko. Byly popsány jeho nefrotoxické, imunosupresivní, teratogenní a karcinogenní vlastnosti. Ochratoxin A se váže na bílkoviny krevní plazmy, což přispívá k jeho dlouhému biologickému poločasu. Přeměny ochratoxinu A v lidském těle nebyly doposud úplně prozkoumány. Mezi jeho nejvýznamnější metabolity patří ochratoxin alfa, epimery hydroxyochratoxinu a derivát s otevřeným laktonovým kruhem. Ochratoxin A je dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny klasifikován do skupiny 2B (podezřelý karcinogen pro člověka) a je tedy žádoucí snížit jeho přívod na minimum, tzn. zabývat se tzv. řízením rizika s cílem minimalizace zdravotních dopadů u člověka. |
cze |
dc.format |
41 s. |
cze |
dc.format.extent |
2138553 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
ochratoxin A |
cze |
dc.subject |
Aspergillus |
cze |
dc.subject |
Penicillium |
cze |
dc.subject |
nefrotoxicita |
cze |
dc.subject |
karcinogen |
cze |
dc.subject |
ochratoxin A |
cze |
dc.subject |
Aspergillus |
cze |
dc.subject |
Penicillium |
cze |
dc.subject |
nephrotoxicity |
cze |
dc.subject |
carcinogen |
cze |
dc.title |
Mykotoxin ochratoxin A a jeho možný vliv na lidské zdraví |
cze |
dc.title.alternative |
Mycotoxin Ochratoxin A and its Eventual Impact on Human |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2011 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Ochratoxin A is a mycotoxin produced by certain Penicillium and Aspergillus species. The mycotoxin has been detected in a variety of food items and poses a serious health risk to humans. It shows nephrotoxic, immunosuppresive, teratogenic and carcinogenic properties. Binding of the mycotoxin in the blood to the albumin fraction contributes to its long half-life in a human body. Biotransformation of OTA has not been investigated in details. Ochratoxin alfa, hydroxyochratoxinepimers and ring opening lactone are the main metabolites. Ochratoxin A has been according to International Agency for Research on Cancer classified as a possible human carcinogen (Group 2B) and its intake should be reduced and kept as low as possible, ie. deal with the risk management in order to minimize health effects in humans. |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Klinická biologie a chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D24980 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.defence |
1. Prezentace bakalářské práce
2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce
3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci |
cze |
dc.identifier.stag |
15376 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |