dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
|
dc.contributor.author |
Kášková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2010-10-01T16:34:51Z |
|
dc.date.available |
2010-10-01T16:34:51Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/37493 |
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zaměřuje na popis kyseliny askorbové, jinak nazývané vitamin C. Úvodní část práce se zabývá převážně antioxidačními vlastnostmi kyseliny askorbové, jejími prospěšnými účinky na organismus i aspekty spojenými s jejím nedostatkem. Hlavním problémem při nedostatku vitaminu C je nemoc nazývána kurděje, o které se tato práce zmiňuje, poskytuje informace o jejím prvním výskytu a příznacích. Dále práce pojednává o využití askorbové kyseliny při léčbě srdečních onemocnění nebo její vliv na ledvinové kameny. V druhé polovině práce jsou popsány jak titrační tak instrumentální metody, mezi než například patří metoda průtokové injekční analýzy nebo HPLC. |
cze |
dc.format |
43 s. |
cze |
dc.format.extent |
600857 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
vitamin C |
cze |
dc.subject |
Kyselina askorbová |
cze |
dc.subject |
analýza potravin |
cze |
dc.subject |
vitamin C |
eng |
dc.subject |
Ascorbic acid |
eng |
dc.subject |
food analysis |
eng |
dc.title |
Analýza vitaminu C v potravinách |
cze |
dc.title.alternative |
Vitamin C analysis in foodstuffs |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis is focused on descrtiption of ascorbic acid, also known as vitamin C. Main focus of the introduction is about antioxidant properties of ascorbic acid and it´s beneficial effects on organism as much as it?s aspects linked with shortage. The major issue of deficit is disease called scurvy, which is further mentioned in this thesis, it provides information about first occurrence and symptoms. In the next phase, the thesis deals with use of ascorbic acid in various medical treatments, like cardiac disease, or it´s influence on kidney stones. The second half of the thesis describes titration and electroanalytical methods, among them we can find for example analytic flow injection method or HPLC. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23356 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |