Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Svoboda, Ladislav cze
dc.contributor.author Luňáková, Petra
dc.date.accessioned 2010-06-17T21:19:02Z
dc.date.available 2010-06-17T21:19:02Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36257
dc.description.abstract Předkládaná diplomová práce se zabývá měřením rychlosti uvolňování oxidu uhličitého z hydrogenuhličitanu sodného působením dihydrogendifosforečnanu sodného (SAPP), dále působením směsí SAPP s vybranými fosfáty a dalšími potravinářskými aditivy s cílem nalézt podmínky vedoucí ke snížení rychlosti rozkladné reakce využívané v potravinářství ke kypření těst. K experimentům byla použita volumetrická metoda na Tillmanově přístroji, na němž byly změřeny časové závislosti uvolněného objemu oxidu uhličitého a z nich vypočteny hodnoty parametrů charakterizujících reakční rychlost (ROR). Bylo zjištěno, že rychlost rozkladné reakce lze ovlivnit přídavkem látek snižujících kyselost reakční směsi, zejména difosforečnanu tertrasodného, trifosforečnanu pentasodného a některých solí kyseliny fosforečné. Některá testovaná aditiva mohou dihydrogendifosforečnan sodný ve směsi s hydrogenuhličitanem sodným zcela nahradit. cze
dc.format 107 s. cze
dc.format.extent 2475444 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject SAPP cze
dc.subject DRR cze
dc.subject ROR cze
dc.subject chemický kypřící systém cze
dc.subject kypřící kyselina cze
dc.subject kypřící prášek cze
dc.subject měření CO2 cze
dc.subject neutralizační hodnota cze
dc.subject rovnovážná hodnota cze
dc.subject SAPP eng
dc.subject DRR eng
dc.subject ROR eng
dc.subject chemical leavening systems eng
dc.subject leavening acid eng
dc.subject bakery powder eng
dc.subject measurement CO2 eng
dc.subject neutralization value eng
dc.subject equilibrium value eng
dc.title Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným cze
dc.title.alternative Study of the reactions rate of sodium dihydrogen phosphate with sodium hydrogen carbonate eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Hájek, Daniel cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated Presented master thesis deals with measurement of carbon dioxide releasing rate in reaction of sodium hydrogen carbonate with sodium dihydrogen diphosphate (SAPP) as well as with mixtures of SAPP with selected phosphates and other food additives in order to find optimal conditions to decrease rate of decomposition reaction used in food industry for leavening a dough. An experimental part comprises volumetric method carried out on Tillman´s apparatus. There was a time curve of released carbon dioxide volume measured and values of parameter characterizing reaction rate (ROR) were calculated. eng
dc.description.department Katedra anorganické technologie cze
dc.thesis.degree-discipline Anorganická technologie cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D21826 cze
dc.identifier.signature D21826
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet