dc.contributor.advisor |
Svoboda, Ladislav |
cze |
dc.contributor.author |
Luňáková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2010-06-17T21:19:02Z |
|
dc.date.available |
2010-06-17T21:19:02Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/36257 |
|
dc.description.abstract |
Předkládaná diplomová práce se zabývá měřením rychlosti uvolňování oxidu uhličitého z hydrogenuhličitanu sodného působením dihydrogendifosforečnanu sodného (SAPP), dále působením směsí SAPP s vybranými fosfáty a dalšími potravinářskými aditivy s cílem nalézt podmínky vedoucí ke snížení rychlosti rozkladné reakce využívané v potravinářství ke kypření těst. K experimentům byla použita volumetrická metoda na Tillmanově přístroji, na němž byly změřeny časové závislosti uvolněného objemu oxidu uhličitého a z nich vypočteny hodnoty parametrů charakterizujících reakční rychlost (ROR). Bylo zjištěno, že rychlost rozkladné reakce lze ovlivnit přídavkem látek snižujících kyselost reakční směsi, zejména difosforečnanu tertrasodného, trifosforečnanu pentasodného a některých solí kyseliny fosforečné. Některá testovaná aditiva mohou dihydrogendifosforečnan sodný ve směsi s hydrogenuhličitanem sodným zcela nahradit. |
cze |
dc.format |
107 s. |
cze |
dc.format.extent |
2475444 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
SAPP |
cze |
dc.subject |
DRR |
cze |
dc.subject |
ROR |
cze |
dc.subject |
chemický kypřící systém |
cze |
dc.subject |
kypřící kyselina |
cze |
dc.subject |
kypřící prášek |
cze |
dc.subject |
měření CO2 |
cze |
dc.subject |
neutralizační hodnota |
cze |
dc.subject |
rovnovážná hodnota |
cze |
dc.subject |
SAPP |
eng |
dc.subject |
DRR |
eng |
dc.subject |
ROR |
eng |
dc.subject |
chemical leavening systems |
eng |
dc.subject |
leavening acid |
eng |
dc.subject |
bakery powder |
eng |
dc.subject |
measurement CO2 |
eng |
dc.subject |
neutralization value |
eng |
dc.subject |
equilibrium value |
eng |
dc.title |
Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným |
cze |
dc.title.alternative |
Study of the reactions rate of sodium dihydrogen phosphate with sodium hydrogen carbonate |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hájek, Daniel |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Presented master thesis deals with measurement of carbon dioxide releasing rate in reaction of sodium hydrogen carbonate with sodium dihydrogen diphosphate (SAPP) as well as with mixtures of SAPP with selected phosphates and other food additives in order to find optimal conditions to decrease rate of decomposition reaction used in food industry for leavening a dough. An experimental part comprises volumetric method carried out on Tillman´s apparatus. There was a time curve of released carbon dioxide volume measured and values of parameter characterizing reaction rate (ROR) were calculated. |
eng |
dc.description.department |
Katedra anorganické technologie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Anorganická technologie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D21826 |
cze |
dc.identifier.signature |
D21826 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |