dc.contributor.advisor |
Beňová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Bordovská, Miroslava
|
|
dc.date.accessioned |
2009-12-16T17:37:44Z |
|
dc.date.available |
2009-12-16T17:37:44Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/35277 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu fenolických sloučenin v medovinách technikou HPLC s elektrochemickou detekcí. V teoretické části je popsána kapalinová chromatografie včetně možných způsobů detekce analyzovaných látek. Další část je věnována fenolickým látkám, které jsou stanovovány v této diplomové práci. V poslední kapitole teoretické části je zpracována rešerše o medovině. V této práci byla provedena optimalizace vlastní HPLC metody pro 12 vybraných fenolických látek, především pak gradientové eluce. Dále byla provedena validace vybraných parametrů. Optimalizovanou metodou bylo analyzováno 22 vzorků medovin, v nichž byly vyhodnoceny sledované látky. |
cze |
dc.format |
53 s., 17 s. příloh |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
Phenolic Compounds |
eng |
dc.subject |
Mead |
eng |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
CoulArray detektor |
cze |
dc.subject |
fenolické sloučeniny |
cze |
dc.subject |
medovina |
cze |
dc.title |
Stanovení fenolických látek v medovině pomocí HPLC |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of phenolic compounds in mead samples using HPLC |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.date.accepted |
2009 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on analysis of phenolic compounds in meads using a technique HPLC with electrochemical detection. The fundamentals of liquid chromatography including possible types of detection as well as investigated phenolic compounds are described in theoretical part. Last chapter of theoretical part deals with meads. The optimization of HPLC method for 12 selected phenolic compounds was done in this study. Further, the validation of chosen parameters was implemented. This optimized method was used for analysis of 22 real samples of meads. Target compounds were evaluated in these samples. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D20455 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |