Diplomové práce / Theses KALCH FCHT (Ing.)
Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5774
Procházet
322 výsledky
Search Results
Diplomová práce Otevřený přístup Dvourozměrné separace přírodních barviv kapalinovou chromatografií(Univerzita Pardubice, 2019) Nováková, Kateřina; Česla, Petr; Bajerová, PetraDiplomová práce je zaměřena na stanovení porfyrinových barviv, zejména vzorku Chlorophyllin sodium copper a čtyř standardů Protoporphyrin IX, Chlorin e4, Chlorin e6 a Pheophorbide a s využitím kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Úkolem bylo vyhodnotit retenční charakteristiky výše uvedených látek a v poslední části byly látky stanoveny pomocí dvoudimenzionální kapalinové chromatografie.Diplomová práce Otevřený přístup Analýza aniontových tenzidů na bázi kyseliny glutamové pomocí kapalinové chromatografie(Univerzita Pardubice, 2019) Jarešová, Lenka; Česla, Petr; Fischer, JanPředložená diplomová práce se zabývá analýzou aniontových tenzidů na bázi kyseliny glutamové pomocí kapalinové chromatografie. Teoretická část je zaměřena tenzidy z hlediska jejich rozdělení, vlastností a využití. Dále pak práce pojednává o principech kapalinové chromatografie se zaměřením na fázové systémy používané pro analýzu tenzidů. Experimentální část aplikuje teoretické poznatky na analýzu vzorků tenzidů. Je provedena analýza pomocí kapalinové chromatografie s UV a hmotnostní detekcí. V hmotnostních spektrech jsou identifikovány jednotlivé mono- a diestery mastných kyselin obsažených v kokosovém oleji.Diplomová práce Otevřený přístup Online prekoncentrační techniky v kapilární elektroforéze pro zakoncentrování z velkého objemu vzorku(Univerzita Pardubice, 2019) Sadílková, Jaroslava; Česla, Petr; Bartoš, MartinCílem diplomové práce bylo ověřit možnosti použití online prekoncentračních technik pro snížení mezí detekce analyzovaných látek, kterými byly přírodní antioxidanty. Práce byla zaměřena na proměření migračního chování vybraných fenolických kyselin v kyselých a alkalických elektrolytech. V alkalickém boritanovém elektrolytu byly testovány podmínky zakoncentrování pomocí zesílení elektrického pole v zóně vzorku.Diplomová práce Otevřený přístup Analýza linaloolu v pivu s využitím headspace mikroextrakčních postupů(Univerzita Pardubice, 2019) Burešová, Adriana; Adam, Martin; Hájek, TomášTato diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v pivu. Využívá se zde mikroextrakčních technik v headspace uspořádání s následnou analýzou na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Teoretická část je zaměřená na výrobu piva a mikroextrakční techniky, zejména SDME a SPME. V praktické části byly tyto dvě metody optimalizovány a následně aplikovány na reálné vzorky piv. Na závěr byl porovnán obsah linaloolu v klasicky chmelených a za studena chmelených pivech.Diplomová práce Otevřený přístup Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím extrakce na míchací tyčince(Univerzita Pardubice, 2019) Joklíková, Martina; Adam, Martin; Váňová, JanaTato diplomová práce je zaměřena na využití mikroextrakce na míchací tyčince ve spojení s kapalinovou chromatografií s UV detekcí pro stanovení alfa- a beta-hořkých kyselin v klasických pivech a v pivech za studena chmelených. V teoretické části jsou popsány různé metody mikroextrakce tuhou fází, zejména mikroextrakce na míchací tyčince, její modifikace a spojení s kapalinovou chromatografií. Diplomová práce je zaměřena i na výrobu piva, popis a analýzu látek obsažených v tomto nápoji. V experimentální části byly nejprve optimalizovány podmínky extrakce míchací tyčinkou pro izolaci alfa- a beta-hořkých kyselin s následnou analýzou pomocí HPLC. Nejvhodnější podmínky mikroextrakce hořkých kyselin byly následně aplikovány na reálné vzorky piv. Byly porovnány výsledky analýz piv chmelených klasicky a piv chmelených za studena.Diplomová práce Otevřený přístup Fluorescenční hybridizace in situ pro detekci potravinářských patogenů(Univerzita Pardubice, 2019) Nemčeková, Klára; Moťková, Petra; Brožková, IvetaTato diplomová práce je zaměřena na metodu FISH a její využití při detekci potravinářských patogenů. V první části se pojednává o základních modifikacích této metody a dále pak o konkrétních postupech využitých při detekci patogenů. Experimentální část poté popisuje zavedení FISH pro detekci Listeria monocytogenes a Salmonella spp..Diplomová práce Otevřený přístup Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce(Univerzita Pardubice, 2019) Hladíková, Vendula; Hájek, Tomáš; Česlová, LenkaPráce je zaměřena na stanovení vitamínu D metodou disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) ve spojení s kapalinovou chromatografií. Byla provedena optimalizace podmínek DLLME extrakce vitamínu D, kdy extrakčním rozpouštědlem byl tetrachlormethan. Optimalizováno bylo množství extrakčního a disperzního rozpouštědla a pH vzorku. Dále byly optimalizovány podmínky chromatografické separace a provedla se validace metody. Optimalizovaná a validovaná metoda byla následně použita ke stanovení vitamínu D v mléce a mléčných výrobcích.Diplomová práce Otevřený přístup Kvantifikace modelových sloučenin s pomocí 14N NQR - Nukleární Kvadrupólové Rezonance(Univerzita Pardubice, 2019) Kolářová, Dominika Anežka; Ventura, Karel; Lyčka, AntonínTato diplomová práce pojednává o kvalitativní a kvantitativní analýze modelových sloučenin s obsahem izotopu dusíku 14N Nukleární Kvadrupólovou Rezonancí - NQR.Diplomová práce Otevřený přístup Stanovení estrogenů ve vodách(Univerzita Pardubice, 2019) Kubová, Alexandra; Česlová, Lenka; Fischer, JanPředkládaná diplomová práce byla zaměřena na popis působení estrogenů na živé organismy ve vodách a jejich analytickém stanovení ve vzorcích povrchových a odpadních vod. Nejprve byla optimalizována chromatografická separace estrogenů se spektrofotometrickou a hmotnostně spektrometrickou detekcí. Dále následovala optimalizace SPE extrakce pro zakoncentrování monitorovaných estrogenů ze vzorků vod. Závěrem byly analyzovány získané extrakty s využitím optimalizovaných HPLC/UV a HPLC/MS/MS technik.Diplomová práce Otevřený přístup Sledování mikrobiální stability proteinových přesnídávek(Univerzita Pardubice, 2019) Nešporová, Romana; Brožková, Iveta; Pejchalová, MarcelaCílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků.