Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KALCH FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5774

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 42
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (Prunus spinosa) s přídavky polysacharidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dvořáková, Eliška; Červenka, Libor; Sýs, Milan
    Práce se zabývá charakterizací vlastností a adsorpčního chování lyofilizovaných prášků z plodů trnky obecné s přídavky inulinu, maltodextrinu a chitosanu (5, 15, 30 a 50 % (m/m)). Charakterizace byla provedena pomocí měření barevnosti, infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a skenovací elektronové mikroskopie. Největší vliv na změnu barvy měly přídavky chitosanu, u kterých dosáhl parametr celkového rozdílu barevnosti ?E* hodnoty 26,90 ? 0,09. v infračervených spektrech byly u přídavků 30 a 50 % (m/m) v oblasti 1200-900 cm-1 pozorovatelné charakteristické pásy pro přidávané polysacharidy. Na snímcích ze skenovací elektronové mikroskopie byly pozorovatelné drobné rozdíly v morfologii částic (ve velikosti a tvaru okrajů). Pro matematický popis sorpčních izoterm vyhovovala nejlépe rovnice dle Knaniho. s množstvím přidaného polysacharidu klesal obsah rovnovážné vlhkosti, zejména u chitosanu a maltodextrinu, v intervalu 0,5-0,9 aw. Žádný z polysacharidů neměl vliv na zvýšení obsahu vlhkosti v první monomolekulární vrstvě ve srovnání se vzorkem bez přídavku.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji
    (Univerzita Pardubice, 2024) Martínková, Lucie; Červenka, Libor; Husáková, Lenka
    Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah kyseliny karmínové v modelovém nápoji po ozáření slunečním zářením o výkonech 0,36 a 0,68 W/m2 v závislosti na přítomnosti cukrů, CO2 a době ozáření (7 a 14 h). Bylo zjištěno, že přítomnost cukrů a CO2 (3,5 mg/l) měl pozitivní vliv na stabilitu kyseliny karmínové po slunečním ozáření. Vyšší dávka záření a delší čas měly významný vliv na obsah kyseliny karmínové ve vzorcích. Současně s tím byla sledována také antioxidační aktivita.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Kávové třešně jako materiál pro přípravu nápoje za studena
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pulchartová, Monika; Červenka, Libor; Řezková, Soňa
    Tato diplomová práce se zabývá chemickými a fyzikálními vlastnostmi různě připravených nálevů kávovníkových třešní. V teoretické části jsou popsány kávovníkové třešně a jejich biologicky aktivní látky. Dále jsou popsány další vedlejší produkty průmyslu zpracování kávy a jejich případné využití. V závěru teoretické části jsou uvedeny metody, které byly využity v praktické části. Praktická část se zabývá přípravou nálevů kávovníkových třešní při různých teplotách louhování a jejich následnou analýzou.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Matveeva, Irina; Červenka, Libor; Sýs, Milan
    Diplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.) v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v BrittonRobinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv EDTA a anorganických iontů na absorbanci a elektrochemické vlastnosti nálevu lopuchu v bazickém prostředí. Rovněž byla změřena infračervená spektra nálevu a byla vyhotovena minerální analýza pomocí ICP/MS.
  • Diplomová práceOmezený přístup
    Antioxidační aktivita ovoce: ekologické vs. konvenční zemědělství
    (Univerzita Pardubice, 2023) Veselá, Kateřina; Červenka, Libor; Klikarová, Jitka
    Práce se soustředí na porovnání antioxidační aktivity rybízů, angreštů, třešní a jablek pocházejícího z ekologického a konvenčního zemědělství. Popisuje rozdíly mezi jednotlivými typy zemědělství a jejich vliv na tvorbu a akumulaci látek s antioxidační aktivitou v ovoci. Dále se práce zabývá problematikou hodnocení antioxidační aktivity, primárně průtokovou injekční analýzou s elektrochemickou detekcí.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv lyofilizace na vlastnosti dýňového prášku
    (Univerzita Pardubice, 2023) Štěpánková, Michaela; Červenka, Libor; Velichová, Helena
    První část diplomové práce popisuje dýně, jejich druhy, klimatické a pěstitelské požadavky, výživovou hodnotu a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Druhá část práce se zabývá pojmem lyofilizace, popisuje její princip a průběh, výhody i nevýhody a také její využití. Třetí část této práce obsahuje stručné informace o fyzikálních a chemických parametrech, které byly v této práci zvoleny pro charakterizaci dýňového prášku sušeného pomocí různě nastavených parametrů při lyofilizaci. Vybrané parametry byly vyhodnoceny v závěrečné části.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv tvrdosti vody na fyzikálně-chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého
    (Univerzita Pardubice, 2022) Ježilová, Edita; Červenka, Libor; Sýs, Milan
    Diplomová práce se zabývá sledováním vlivu tvrdosti na fyzikální a chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého. V teoretické části je práce zaměřena zejména na popis a využití omanu v lékařství, dále na definice ohledně tvrdosti vod, vliv pH na významné složky kořene a popis použitých technik při experimentální části. V praktické části byly připraveny nálevy z kořene omanu pravého do vody s různou tvrdostí. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byly stanoveny antioxidační aktivity metodou DPPH a FRAP, chelatační aktivita, a celkového obsah fenolických látek, flavonoidů a katechinů. Dále byla změřena infračervená spektra nálevu. Vzorek kořene byl podroben analýze minerálních látek pomocí ICP/MS. Byl potvrzen předpoklad, že pH má vliv na barvu a antioxidační vlastnosti bylinných nálevů.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv relativní vzdušné vlhkosti na sorpční vlastnosti vzorků Matcha čaje
    (Univerzita Pardubice, 2022) Zeman, Vojtěch; Červenka, Libor; Velichová, Helena
    Tato diplomová práce se zabývá vlivem relativní vlhkosti na sorpční vlastnosti čaje Matcha. V teoretické části je pospán způsob technologického zpracování Matcha čaje, jeho chemické složení, které má pozitivní účinky na zdraví a některé parametry určující kvalitu potravin. V experimentální části byly u vzorků Matcha čajů stanoveny sorpční izotermy na přístroji DVS Intrinsic Plus. Pomocí modelu GAB byl pro vzorky Matcha čajů zjištěn obsah vody v monovrstvě v rozsahu 36,39?47,17 mg/g, s využitím modelu MultiFreundlich pak byla vypočtena kritická aktivita vody při adsorpci (0,55?0,68). Pomocí modelu Caurie byla analyzovaná změna plochy sorpce mezi adsorpcí a desorpcí. U všech vzorků Matcha čajů byl zjištěn nárůst plochy sorpce o 44,53?69,45 %. U vybraných vzorků Matcha čajů byl také nalezen obsah vlhkosti, při kterém nastane skelný přechod (26,73?28,68 %). Byla sledována změna velikosti hystereze pro vybrané vzorky skladované o různé relativní vlhkosti a také během opakujících se adsorpčně-desorpčních cyklů. Byl potvrzen předpoklad, že s rostoucí vlhkostí skladování dochází ke zmenšování hystereze. Zmenšení hystereze na minimum bylo pozorováno již u 2. opakujícího se adsorpčně-desorpčního cyklu. Zvyšující se relativní vlhkost skladování bude mít také za následek zvětšování velikosti částic prášků Matcha čajů. U Matcha prášků a extraktů byla také měřena barevnost v systému CIE L*a*b*. U vodných Matcha čajových extraktů byl zjištěn celkový obsah fenolických látek, celkový obsah flavonoidů, antioxidační aktivita s využitím DPPH radikálu a antioxidační aktivita metodou FRAP.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Lyofilizované kysané zelí jako aktivní přísada do pekařských výrobků
    (Univerzita Pardubice, 2022) Liberská, Anna; Červenka, Libor; Adam, Martin
    Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit význam obohacení modelového pekařského výrobku o prášek z lyofilizovaného kysaného zelí (LKZ) jak z pohledu nutričních hodnot, tak i senzorických vlastností. Modelový pekařský výrobek, v tomto případě sušenka, byl obohacen přídavkem 0, 1, 5, 10 a 15 % prášku z LKZ. Průměr sušenek se s přídavkem prášku z LKZ zvyšoval, zatímco výška sušenek se neměnila. Aktivita vody drcených sušenek se pohybovala v rozmezí 0,584?0,714 a celých sušenek v rozmezí 0,456?0,537. Výsledky analýzy ukázaly, že s přídavkem prášku z LKZ se zvýšil obsah vlákniny (0,08-0,38 %), tuku (0,17?0,40 %), soli (1,02?2,69 %), vlhkosti (6,81?7,36 %) a snížil se obsah sacharidů (47,70?38,52 %). Na průměrný obsah bílkovin (13,12 %) neměl přídavek prášku z LKZ vliv. Přídavkem prášku z LKZ se zvyšoval i obsah vitamínu C (0,4?11,8 mg), volných fenolických látek (3,6?9,0 mg), vázaných fenolických látek (28,6?45,6 mg) a volných flavonoidů (0,2?2,4 mg) na 100 g sušenek. Výsledky senzorického hodnocení celkové chuti ukázaly, že sušenka s 15% přídavkem prášku z LKZ vykazuje horší výsledek oproti ostatním obohaceným sušenkám, které byly hodnoceny jako dobré. Konzistence všech sušenek byla posuzovateli hodnocena jako dobrá.
  • Diplomová práceOtevřený přístup
    Chemické a fyzikální vlastnosti lipového sirupu
    (Univerzita Pardubice, 2021) Hloušková, Tereza; Červenka, Libor; Velichová, Helena
    Tato diplomová práce se zabývá chemickými a fyzikálními vlastnostmi různě připravených lipových sirupů. V teoretické části jsou popsány biologicky aktivní složky lipového květu a jejich účinky. Dále je popsáno, v jakých formách se lipový květ využívá s ohledem na platnou legislativu. Na závěr teoretické části jsou uvedeny metody, které byly využity v části praktické. Praktická část se pak zabývá přípravou lipových sirupů a jejich výslednými vlastnostmi, které jsou následně sledovány i během skladování. Mimo jiné byla změřena i infračervená spektra lyofilizátů připravených lipových sirupů.