Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works ARPKVD FR (BcA.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/8839

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 59
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování starého tisku 1. dílu Svatováclavské bible z roku 1715
    (Univerzita Pardubice, 2023) Adámková, Sylwia; Kopáčik, Ivan
    Bakalářská práce pojednává o komplexním restaurování starého tisku ze sbírek Regionálního Muzea v Chrudimi. První díl Starého Zákona Svatováclavské Bible vytištěný roku 1715 byl opatřen barokní celousňovou nasazovanou vazbou. Bylo nezbytné přistoupit k restaurátorskému zásahu z důvodu rozsáhlého poškození knižní vazby i bloku. Zákrok měl navrátit dílu jeho původní kompaktnost a funkčnost. Práce je koncipována jako podrobná restaurátorská dokumentace, která sestává z identifikace díla, podrobného popisu jeho typologie, typografie a veškerého poškození, které jsou doplněny textovými přílohami v podobě výstupů odborných analýz a průzkumů. Obsahuje navržený restaurátorský záměr a důkladně popsané dílčí kroky celého postupu spolu s použitými materiály a doporučenými podmínkami uložení. Neméně významnou součástí jsou obsáhlé grafické, obrazové a především fotografické přílohy, které nepostradatelně doplňují text práce.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování starého tisku Bible kralická, druhé vydání nového zákona, 1601
    (Univerzita Pardubice, 2023) Valková, Diana; Kopáčik, Ivan
    Hlavním předmětem bakalářské práce je komplexní restaurátorský zásah provedený na Bibli kralické, která je součástí šestidílného vydání bible. Konkrétně se jedná o novozákonní text - šestý díl vydaný v roce 1601 jako druhé, revidované vydání. Kniha byla vytištěna v ilegálně pracující tiskárně jednoty bratrské - reformační církve. Původní text byl přeložen jednou z nejvýznamnějších osobností této církve - Janem Blahoslavem, který dílo přeložil z původních jazyků. Dílo je významné pro dnešní podobu spisovné češtiny. Objekt restaurování nebyl soudržný. Bakalářská práce tento stav podrobně dokumentuje, stejně jako komplexní proces restaurování a stav tisku po zrestaurování. Součástí jsou textové, grafické a fotografické přílohy, které textovou část doplňují a rozšiřují.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování konvolutu starých tisků
    (Univerzita Pardubice, 2023) Šimunová, Kristína; Kopáčik, Ivan
    Cílem bakalářské práce bylo zrestaurovat konvolut tisků Historia Cýrkewnj Eusebia a Historia Cýrkewnj Kassiodora z roku 1594, jež byly tištěny v Starém Městě Pražském v dílně Daniela Adama z Veleslavína. Začátek této práce se ve stručnosti věnuje osobě a tiskárně Daniela Adama z Veleslavína. Dále je objekt podrobně zdokumentovaný po typologické a typografické stránce. Zdokumentovaný je i popis poškození, jež poukazuje na havarijní stav konvolutu. Postup restaurování kromě standartních kroků popisuje i ty méně standartní nebo doposud pro restaurování knih nepoužité. Jedná se např. o techniku tzv. "thread by thread" ("nit na nit") pro vyspravování textilních mezivazných přelepů nebo šití na původní vazy. Cílem samotného restaurování bylo zachovat co nejvíce původního, a to bylo i splněno.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování druhého vydání Biblij Cžeské od Pavla Severina z Kapí Hory
    (Univerzita Pardubice, 2023) Janečková, Diana; Kopáčik, Ivan
    Tématem bakalářské práce je komplexní restaurování druhého vydání Biblij Cžeska, též známé pod názvem Bible Severinova, z roku 1537. Kniha utrpěla rozsáhlé mechanické poškození, jež mimo jiné způsobilo úplné oddělení knižního bloku od vazby. První část práce se věnuje historii Severinské tiskárny a pohusitské produkci Biblí českých vydaných v Praze. Následují základní informace o restaurovaném objektě, pak další kapitoly popisující typologii, typografii a poškození všech prvků knihy. V restaurátorském záměru jsou uvedeny jednotlivé kroky restaurování v bodech. Na něj navazuje důkladný popis jeho průběhu zahrnující například zhotovení nové smrkové desky. Výsledek práce splnil stanovené cíle.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování starého tisku Česká bible z roku 1537
    (Univerzita Pardubice, 2022) Stašová, Ludmila; Kopáčik, Ivan
    Cílem bakalářské práce bylo provedení restaurátorského zásahu na Bibli české z roku 1537, uložené v Regionálním muzeu Chrudim, a vypracování restaurátorské dokumentace. Bible, zvaná Severinova, se nacházela v nekompaktním stavu a z důvodu poškození knižního bloku i vazby bylo nutné přikročit ke komplexnímu zákroku. Hlavním úkolem bylo znovu obnovit integritu objektu, jež byla narušena především torzálním stavem knižní vazby. Postup restaurování byl stanoven na základě průzkumu objektu a vyhodnocení odborných analýz. Tato práce představuje výsledky restaurátorského zásahu spolu se všemi kroky, jež tomu předcházely. Je zde zdokumentován stav knihy před restaurováním včetně popisu typologie vazby a kulturně-historického kontextu. Práce obsahuje popis poškození objektu, na něj navazující záměr a dále popis samotného postupu restaurování spolu s použitými materiály a chemikáliemi a podmínkami k dalšímu zacházení s objektem. V dokumentaci jsou uvedeny také faktické výsledky technologických analýz a celý text je podpořen grafickou, obrazovou a fotografickou přílohou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexné reštaurovanie prvotlače Pražská bible z roku 1488
    (Univerzita Pardubice, 2022) Hudoková, Soňa; Kopáčik, Ivan
    Bakalárska práca sa zaoberá komplexným reštaurovaním iluminovanej inkunábuly v preväzbe s fragmentárne dochovanými drevenými doskami a kovaním. Jedná sa o prvú, v českom jazyku tlačenú bibliu. Pražská bible bola vydaná anonymným prevádzkovateľom tlačiarne v Starém Městě Pražském v roku 1488 na náklady štyroch pražských mešťanov. Reštaurovaný exemplár pochádza zo zbierok Ústřední knihovny Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brne. Jadrom práce je podrobná reštaurátorská dokumentácia doplnená o historické pozadie vzniku diela. V texte sú obsiahnuté základné identifikačné údaje o inkunábule, jej typografický a typologický popis. Nasledujúca kapitola sumarizuje informácie nadobudnuté prieskumom stavu diela a jeho poškodení, na ktorý nadväzuje stanovený zámer a popis postupu reštaurátorského zásahu. Práca obsahuje zoznam použitých materiálov a podmienky uloženia a vystavovania diela. Do dokumentácie sú zaradené výsledky chemicko-technologického prieskumu a mikrobiologických analýz. Na záver sú pripojené prílohy doplňujúce obsah práce vo forme schematických nákresov a fotografií znázorňujúcich stav objektu pred reštaurovaním, v jeho priebehu a po ňom.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování konvolutu starých tisků Daniela Adama z Veleslavína z roku 1592
    (Univerzita Pardubice, 2022) Samcová, Alena; Kopáčik, Ivan
    Bakalářská práce se zabývá komplexním restaurováním konvolutu starých tisků zMuzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Kniha obsahuje celkem tři tituly, všechny zroku 1592 z dílny Daniela Adama zVeleslavína, a to "ITINERARIVM SACRAE SCRIPTVRAE: To gest: Putowánj Swatých Na wssecku Swatou Biblj obogjho Zákona, rozdelené na dwě knihy...", dále "Hystoria Židowská. Na Knihy čtyry rozdělená" a poslední "Wypsánj Města Geruzaléma y Předměstj geho" Zdůvodu značného poškození jak knižního bloku, tak i vazby bylo nutné přistoupit krestaurování. Práce je koncipována jako kompletní restaurátorská dokumentace, obsahuje typologický popis objektu, popis poškození, restaurátorský záměr, celý postup restaurování, seznam použitých materiálů a podmínky uložení objektu. Dále je rozšířena o informace vztahující se ktiskaři Danielovi Adamovi zVeleslavína, jednotlivým tiskům a grafické výzdobě a průzkumu provenience a majitelů. Neméně důležitou součástí práce je i podrobná fotografická dokumentace stavu objektu před restaurováním a po něm a během samotného procesu. Dále se vpráci nachází příloha textová, jejíž součástí jsou protokoly a výstupy jednotlivých analýz průzkumu a grafická a obrazová příloha, které doplňují typologický a typografický popis.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování starého tisku: Melantrichova bible z roku 1549
    (Univerzita Pardubice, 2022) Válová, Veronika; Kopáčik, Ivan
    Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurátorský zásah na starém tisku z roku 1549 v barokní převazbě ze sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Jedná se o první vydání Biblij Cžeské, také známé jako Bible Netolického či Melantrichova bible. Nedílnou součástí je vypracování podrobné restaurátorské dokumentace se všemi náležitostmi doprovázené rozsáhlou fotodokumentací. Kapitoly jsou koncipovány se zaměřením na danou problematiku a objasnění jednotlivých úkonů z postupu restaurování. Práce je rozšířena o historické souvislosti objektu a doplněná o textové, grafické a obrazové přílohy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování starého tisku Svatováclavská bible
    (Univerzita Pardubice, 2021) Škodová, Růžena; Kopáčik, Ivan
    Tato práce se zabývá komplexním restaurátorským zásahem na starém tisku Svatováclavské bible z let 1769-1771. Jedná se o celousňovou barokní vazbu s místem uložení v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. K restaurátorského zásahu bylo přistoupeno z důvodu výrazného poškození knižního bloku a vazby. Bakalářská práce sestává z podrobné restaurátorské dokumentace. První kapitoly jsou zaměřeny na kulturně-historické zařazení díla a jeho typologický popis včetně záznamu poškození. Následovány jsou restaurátorským záměrem a samotným postupem restaurování. Následuje soupis použitých materiálů a doporučené podmínky uložení a vystavování díla. Celá práce je doplněna přílohami rozdělenými na textové, grafické, obrazové a fotografické.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komplexní restaurování konvolutu: Část Starého a kompletní Nový zákon Svatováclavské bible
    (Univerzita Pardubice, 2021) Kubalová, Tereza; Kopáčik, Ivan
    Bakalářská práce se zabývá komplexním restaurováním knižní vazby ze sbírek Muzea středního Pootaví Strakonice. Konvolut dvou dílů Svatováclavské bible vázán v celousňové nasazované knižní vazbě se nacházel ve velmi špatném stavu. Na základě výsledků detailního průzkumu fyzického stavu objektu autorka sestavila restaurátorský záměr, a zásah také sama provedla. Po úvodu a stručné identifikaci objektu restaurování je v této práci obsažená kapitola věnovaná českým novozákonním překladům do roku 1677. Dále je práce koncipovaná jako podrobná dokumentace restaurátorského zásahu, jejíž důležitou součástí je obrazová příloha.