Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná od 06.05.2025
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus
amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému
složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus
amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky
a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního
oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale
i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých
extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná
voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií
a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů
a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část
pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové
mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení
esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.