dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
|
dc.contributor.author |
Kuchlerová, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2021-10-04T07:27:58Z |
|
dc.date.available |
2021-10-04T07:27:58Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-15 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78603 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá změnou antioxidačních vlastností jablek po procesu osmodehydratace
s přídavkem skořicového aldehydu. Teoretická část se věnuje popisu antioxidantů
a jejich vlivu na lidské zdraví. Dále se zabývá možnostmi, jak stanovit jejich antioxidační
kapacitu. V další části jsou popsány extrakční metody a následná analýza kapalinovou
chromatografií. V poslední části je popsán proces osmo-dehydratace a jeho využití
v potravinářství. V experimentální části byly analyzovány vzorky jablek, které byly vystaveny
procesu osmo-dehydratace s přídavkem různého množství skořicového aldehydu. Následně
bylo provedeno stanovení antioxidační kapacity metodou využívající DPPH radikál a obsahu
celkových fenolických látek. Poté byly vzorky analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové
chromatografie. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
jablka |
cze |
dc.subject |
skořicový aldehyd |
cze |
dc.subject |
antioxidační vlastnosti |
cze |
dc.subject |
extrakce |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
osmodehydratace |
cze |
dc.subject |
apples |
eng |
dc.subject |
cinnamaldehyde |
eng |
dc.subject |
antioxidant properties |
eng |
dc.subject |
extraction |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
osmodehydration |
eng |
dc.title |
Antioxidační vlastnosti jablek ošetřených osmo-dehydratací s přídavkem skořicového aldehydu |
cze |
dc.title.alternative |
Antioxidant properties of apples treated by osmo-dehydration with the addition of cinnamaldehyde |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2021-09-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the change of antioxidant properties of apples after osmo-dehydration
process with the addition of cinnamaldehyde. The theoretical part is devoted to the description
of antioxidants and their influence on human health. It also deals with the possibilities of
determining their antioxidant capacity. In the next part, extraction methods and subsequent
analysis by liquid chromatography are described. In the last part, the osmo-dehydration process
and its application in the food industry are described. In the experimental part, samples of apples
subjected to the osmo-dehydration process with the additions of different amounts of
cinnamaldehyde were analysed. Subsequently, the antioxidant capacity was determined by the
method using DPPH radical and the content of total phenolic compounds. The samples were
analysed by high performance liquid chromatography. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42343 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |