Antioxidační vlastnosti jablek ošetřených osmo-dehydratací s přídavkem skořicového aldehydu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Kuchlerová, Barbora
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-15
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78603
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá změnou antioxidačních vlastností jablek po procesu osmodehydratace s přídavkem skořicového aldehydu. Teoretická část se věnuje popisu antioxidantů a jejich vlivu na lidské zdraví. Dále se zabývá možnostmi, jak stanovit jejich antioxidační kapacitu. V další části jsou popsány extrakční metody a následná analýza kapalinovou chromatografií. V poslední části je popsán proces osmo-dehydratace a jeho využití v potravinářství. V experimentální části byly analyzovány vzorky jablek, které byly vystaveny procesu osmo-dehydratace s přídavkem různého množství skořicového aldehydu. Následně bylo provedeno stanovení antioxidační kapacity metodou využívající DPPH radikál a obsahu celkových fenolických látek. Poté byly vzorky analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject jablka cze
dc.subject skořicový aldehyd cze
dc.subject antioxidační vlastnosti cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject osmodehydratace cze
dc.subject apples eng
dc.subject cinnamaldehyde eng
dc.subject antioxidant properties eng
dc.subject extraction eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject osmodehydration eng
dc.title Antioxidační vlastnosti jablek ošetřených osmo-dehydratací s přídavkem skořicového aldehydu cze
dc.title.alternative Antioxidant properties of apples treated by osmo-dehydration with the addition of cinnamaldehyde eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česlová, Lenka
dc.date.accepted 2021-09-06
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the change of antioxidant properties of apples after osmo-dehydration process with the addition of cinnamaldehyde. The theoretical part is devoted to the description of antioxidants and their influence on human health. It also deals with the possibilities of determining their antioxidant capacity. In the next part, extraction methods and subsequent analysis by liquid chromatography are described. In the last part, the osmo-dehydration process and its application in the food industry are described. In the experimental part, samples of apples subjected to the osmo-dehydration process with the additions of different amounts of cinnamaldehyde were analysed. Subsequently, the antioxidant capacity was determined by the method using DPPH radical and the content of total phenolic compounds. The samples were analysed by high performance liquid chromatography. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42343
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet