Analýza linaloolu v pivu s využitím opakované headspace extrakce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Houžvičková, Martina
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:57Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:57Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-12
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78602
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v pivu s využitím vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí. V teoretické části je popsána historie výroby piva, dále jsou tu uvedeny suroviny potřebné pro výrobu piva, technologie výroby a vše o pivu, mikroextrakční techniky, plynová chromatografie a příklady použití vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází. Experimentální část se zabývá stanovením linaloolu v reálných vzorcích piv již zmíněnou metodou. Tato mikroextrakční technika byla optimalizována pomocí standardního roztoku linaloolu a vzorku piva. Optimalizovanými parametry byly objem použitého vzorku, doba extrakce, teplota extrakce a doba inkubace. Následně pak byla k analýze reálných vzorků piva využita optimalizovaná mikroextrakční metoda. Na konci jsou obsahy liloolu ve vzorcích piv vyhodnoceny a porovnány. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject MHS-SPME cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject pivo cze
dc.subject těkavé organické sloučeniny cze
dc.subject linalool cze
dc.subject MHS-SPME eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject beer eng
dc.subject volatile organic compounds eng
dc.subject linalool eng
dc.title Analýza linaloolu v pivu s využitím opakované headspace extrakce cze
dc.title.alternative Analysis of linalool in beer samples using multiple headspace extraction eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Červenka, Libor
dc.date.accepted 2021-09-07
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the determination of linalool in beer using multiple headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography and mass detection. In the theoretical part there are described history of beer production, together with the specifications raw materials needed for the beer production, production technology and all about beer, microextraction techniques, gas chromatography and principles of multiple headspace solid phase microextraction. The experimental part deals with the determination of linalool in real beer samples by the above-mentioned method. This microextraction technique was optimized using a standard linalool solution and a beer sample as well. The optimized variables were the sample volume, the extraction time, the extraction temperature and the incubation time. Subsequently, the optimized method was applied to real beer samples. Finally, the linalool contents in beer samples are evaluated and compared. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42342
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet