Porovnání aroma profilu konvenčně vyrobených a naturálních bílých vín

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bajer, Tomáš
dc.contributor.author Šmejda, Pavel
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:30:08Z
dc.date.available 2020-09-16T14:30:08Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-01
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76499
dc.description.abstract Předmětem diplomové práce je stanovení aroma profilu bílých vín. V teoretické části je shrnuta technologie výroby bílých vín od sklizně hroznů, úpravy před fermentací, vlastní alkoholová fermentace a zrání vína. V jednotlivých krocích jsou uvedeny faktory, které mohou ovlivňovat výsledný aroma profil hotového vína. Je popsán rozdíl mezi konvenčně vyráběnými a naturálními víny. Následuje popis chemického složení vína rozdělený na jednotlivé skupiny látek a možnosti extrakce těkavých látek ze vzorku vína. V experimentální části je vyvinutý postup extrakce těkavých látek z vína metodou mikroextrakce na tuhou fázi s následnou analýzou plynovým chromatografem s plamenově-ionizační a hmotnostní detekcí. Optimalizovanou metodou bylo změřeno 78 vzorů konvenčních a naturálních vín. Na naměřených datech bylo provedeno statistické vyhodnocení a byl diskutován model pro rozlišení konvenčních a naturálních vín na základě aroma profilu vína. cze
dc.format 93 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject aroma profil vína cze
dc.subject těkavé látky cze
dc.subject mikroextrakce na tuhou fázi cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject hmotnostní spektrometrie cze
dc.subject ortogonální projekce do latentních struktur cze
dc.subject aroma profile of wine eng
dc.subject volatile substances eng
dc.subject solid phase microextraction eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject mass spectrometry eng
dc.subject orthogonal projection into latent structures eng
dc.title Porovnání aroma profilu konvenčně vyrobených a naturálních bílých vín cze
dc.title.alternative Comparison of aroma profiles for white wines produced by conventional and natural methods eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr
dc.date.accepted 2020-09-07
dc.description.abstract-translated The subject of the thesis is to determine the aroma profile of white wines. The theoretical part summarizes the technology of white wine production from grape harvest, treatment before fermentation, alcoholic fermentation and wine maturation. The individual steps list the factors that may affect the resulting aroma profile of the finished wine. The difference between conventionally produced and natural wines is described. The following is a description of the chemical composition of wine divided into individual groups of substances and the possibility of extracting volatile substances from a wine sample. In the experimental part is developed a procedure for the extraction of volatile substances from wine by the method of solid phase microextraction with subsequent analysis by gas chromatograph with flame ionization and mass detection. 78 samples of conventional and natural wines were measured by the optimized method. A statistical evaluation was performed on the measured data and a model for distinguishing between conventional and natural wines based on the aroma profile of the wine was discussed. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 40094
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet