Voltammetric determination of taurine in energy drinks after o-phthalaldehyde-ethanethiol derivatization

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Nawar, Amir Shaaban Farag Moham cze
dc.contributor.author Klikarová, Jitka cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.contributor.author Vytřas, Karel cze
dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:52:42Z
dc.date.available 2020-03-19T12:52:42Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 0039-9140 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74923
dc.description.abstract A completely new voltammetric method has been developed for quantitative determination of food additive Taurine (Tau) in energy drinks. This electroanalytical method is based on voltammetric oxidation of o-phthalaldehyde-ethanthiol derivative of Tau at glassy carbon electrode in 95% methanol containing 0.1 mol L−1 lithium perchlorate. Working conditions necessary for quantitative Tau derivatization reaction and electrochemical detection using square wave voltammetry were optimized. Linear range from 1.0×10−5 to 1.0×10−4 mol L−1 characterized by coefficient of determination 0.9998, limits of quantification 6.8×10−6 mol L−1 and detection 2.1×10−6 mol L−1 were obtained at pulse amplitude 50 mV and frequency 80 Hz. Analytical method of calibration curve was used for evaluation of Tau content in several commercially available energy drinks. The procedure was validated using standard reference high performance liquid chromatography (HPLC) method. Both methods showed nearly identical Tau content, around 0.35% (w/w). Besides its reliability to the Tau determination, that is totally comparable to reference method used, present voltammetric approach is more advantageous on the economic and simplicity basis. Finally, developed voltammetric method could find employment in food quality control. eng
dc.format p. 486-493 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Elsevier
dc.relation.ispartof Talanta, volume 202, issue: September eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Glassy carbon electrode eng
dc.subject food analysis eng
dc.subject o-phthalaldehyde eng
dc.subject derivatization eng
dc.subject square wave voltammetry eng
dc.subject taurine eng
dc.subject Elektroda ze skelného uhlíku cze
dc.subject analýza potravin cze
dc.subject o-ftalaldehyd cze
dc.subject derivatizace cze
dc.subject voltametrie s obdélníkovou vlnou cze
dc.subject taurin cze
dc.title Voltammetric determination of taurine in energy drinks after o-phthalaldehyde-ethanethiol derivatization eng
dc.title.alternative Voltametrické stanovení taurinu v energetických nápojích po derivatizaci o-ftalaldehyd-ethanethiolem cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Pro kvantitativní stanovení potravinářské přídatné látky Taurinu (Tau) v energetických nápojích byla vyvinuta zcela nová voltametrická metoda. Tato elektroanalytická metoda je založena na voltammetrické oxidaci o-ftalaldehydu-ethanthiolovém derivátu Tau na elektrodě ze skelného uhlíku v 95% methanolu obsahující 0,1 mol L-1 chloristanu litného. Pracovní podmínky nezbytné pro kvantitativní Tau derivatizační reakci a elektrochemickou detekci pomocí square wave voltametrie byly optimalizovány. Lineární rozsah od 1,0 × 10−5 do 1,0 × 10−4 mol L − 1 charakterizovaný koeficientem stanovení 0,9998, mezí kvantifikace 6,8 × 10 - 6 mol L − 1 a detekce 2,1 × 10–6 mol L − 1 byly získány při amplitudě 50 mV a frekvenci 80 Hz. Analytická metoda kalibrační křivky byla použita pro vyhodnocení obsahu Tau v několika komerčně dostupné energetických nápojích. Postup byl validován pomocí standardní referenční vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Obě metody vykazovaly téměř identický obsah Tau, kolem 0,35% (hm / hm). kromě jeho spolehlivost vůči stanovení Tau, která je zcela srovnatelná s použitou referenční metodou, je voltametrický přístup je výhodnější z ekonomického hlediska a instrumentální náročnosti. Závěrem lze konstatovat, že vyvinutá metoda by mohla najít uplatnění v kontrole kvality potravin. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.talanta.2019.04.083 eng
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0039914019304795 eng
dc.identifier.wos 000472693700061 eng
dc.identifier.obd 39883104 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet