Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Anna, Stepien cze
dc.contributor.author Frühbauerová, Michaela cze
dc.contributor.author Velichová, Helena cze
dc.contributor.author Witczak, Mariusz cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:47:49Z
dc.date.available 2020-03-19T12:47:49Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 0308-8146 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74882
dc.description.abstract Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder. eng
dc.format "125206-1"-"125206-9" eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Elsevier
dc.relation.ispartof Food Chemistry, volume 300, issue: December eng
dc.rights bez omezení cze
dc.subject carob eng
dc.subject compensation theory eng
dc.subject differential calorimetry eng
dc.subject storage condition eng
dc.subject karob cze
dc.subject kompenzační teorie cze
dc.subject diferenční kalorimetrie cze
dc.subject skladovací podmínky cze
dc.title Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder eng
dc.title.alternative Termodynamické vlastnosti a teplota skelného přechodu u praženého a nepraženého karobového prášku cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Vlhké adsorpční izotermy nepraženého a pražené karobového prášku (Ceratonia siliqua L.) při 15, 25 a 40 ° C byly stanoveny statickou gravimetrickou metodou v širokém rozmezí aktivity vody od 0,06 do 0,90. GAB model dobře vyhovoval experimentálním adsorpčním datům ukazujícím sigmoidní křivky tvaru pro oba vzorky. Claussius-Clapeyronova rovnice ukázala, že adsorbovaná vlhkost je silně vázána na povrch nepraženého práškového rohovky v nízkém obsahu vlhkosti než v praženém vzorku. Variace čisté integrální entalpie a entropie s obsahem vlhkosti vykazovaly maximální a minimální hodnoty pro nepražený prášek z rohovky při nízkém obsahu vlhkosti. Kombinace teplotních linií skelného přechodu s adsorpčními izotermami bylo zjištěno, že pražený prášek z rohovníku je stabilní do 0,43 aw ve srovnání s nepraženým rohovkovým práškem (až do 0,38 aw). Kromě toho byl v pražené karobovém prášku pozorován vyšší obsah fenolů. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus This is a submitted version of an article published in Food Chemistry. The final authenticated version is available online at: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208 or https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619313159?via%3Dihub eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2019.125208 eng
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619313159?via%3Dihub eng
dc.identifier.obd 39882847 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet