Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Červenka, Libor
|
cze |
dc.contributor.author |
Anna, Stepien
|
cze |
dc.contributor.author |
Frühbauerová, Michaela
|
cze |
dc.contributor.author |
Velichová, Helena
|
cze |
dc.contributor.author |
Witczak, Mariusz
|
cze |
dc.date.accessioned |
2020-03-19T12:47:49Z |
|
dc.date.available |
2020-03-19T12:47:49Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
eng |
dc.identifier.issn |
0308-8146 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/74882 |
|
dc.description.abstract |
Moisture adsorption isotherms of unroasted and roasted carob powder (Ceratonia siliqua L.) at 15, 25, and 40 °C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.06 to 0.90. GAB model fitted well the experimental adsorption data showing sigmoid shape curves for both samples. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of unroasted carob powder in low moisture content than that in roasted sample. The variation of the net integral enthalpy and entropy with the moisture content exhibited maximal and minimal values for unroasted carob powder at low moisture content, respectively. Combining the glass transition temperature lines with adsorption isotherms, it was found that roasted carob powder is stable up to 0.43 aw in comparison with unroasted carob powder (up to 0.38 aw). Additionally, higher content of phenolics was observed in roasted carob powder. |
eng |
dc.format |
"125206-1"-"125206-9" |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Elsevier |
|
dc.relation.ispartof |
Food Chemistry, volume 300, issue: December |
eng |
dc.rights |
bez omezení |
cze |
dc.subject |
carob |
eng |
dc.subject |
compensation theory |
eng |
dc.subject |
differential calorimetry |
eng |
dc.subject |
storage condition |
eng |
dc.subject |
karob |
cze |
dc.subject |
kompenzační teorie |
cze |
dc.subject |
diferenční kalorimetrie |
cze |
dc.subject |
skladovací podmínky |
cze |
dc.title |
Thermodynamic Properties and Glass Transition Temperature of Roasted and Unroasted carob (Ceratonia siliqua L.) powder |
eng |
dc.title.alternative |
Termodynamické vlastnosti a teplota skelného přechodu u praženého a nepraženého karobového prášku |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Vlhké adsorpční izotermy nepraženého a pražené karobového prášku (Ceratonia siliqua L.) při 15, 25 a 40 ° C byly stanoveny statickou gravimetrickou metodou v širokém rozmezí aktivity vody od 0,06 do 0,90. GAB model dobře vyhovoval experimentálním adsorpčním datům ukazujícím sigmoidní křivky tvaru pro oba vzorky. Claussius-Clapeyronova rovnice ukázala, že adsorbovaná vlhkost je silně vázána na povrch nepraženého práškového rohovky v nízkém obsahu vlhkosti než v praženém vzorku. Variace čisté integrální entalpie a entropie s obsahem vlhkosti vykazovaly maximální a minimální hodnoty pro nepražený prášek z rohovky při nízkém obsahu vlhkosti. Kombinace teplotních linií skelného přechodu s adsorpčními izotermami bylo zjištěno, že pražený prášek z rohovníku je stabilní do 0,43 aw ve srovnání s nepraženým rohovkovým práškem (až do 0,38 aw). Kromě toho byl v pražené karobovém prášku pozorován vyšší obsah fenolů. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
This is a submitted version of an article published in Food Chemistry. The final authenticated version is available online at: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125208 or https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619313159?via%3Dihub |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1016/j.foodchem.2019.125208 |
eng |
dc.relation.publisherversion |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619313159?via%3Dihub |
eng |
dc.identifier.obd |
39882847 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|