Textsorte Speisekarte am Beispiel der sächsischen Küche

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Matušková, Lenka
dc.contributor.author Ryvola, Pavel
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:16:32Z
dc.date.available 2018-06-14T06:16:32Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-04-03
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/71259
dc.description.abstract Diese Bachelorarbeit beschäftigt sich rundum mit dem Kulturthema "Essen und seine verwandten Bereiche", wie Gastlichkeit, Essensordnung, regionale Spezialitäten und Speisekarten am Beispiel der sächsischen Küche. Vorliegende Arbeit ist in 3 anknüpfende Teile verteilt. Das erste Kapitel heißt "Gastlichkeit" und behandelt somit theoretisch eine der ältesten Kommunikationsarten der Welt. Im Folgenden werden die Nebenfächer Kulinaristik und damit zusammenhängende Essensordnung erklärt. Der zweite Abschnitt "Grundlage der sächsischen Küche" nimmt die traditionelle sächsische Küche in einzelnen Regionen unter die Lupe. Hier sind die ausgewählten Spezialitäten ausführlich beschrieben, ihre Namen sind übersetzt und praktisch mit tschechischen Speisen verglichen. Diese Passage dient gleichfalls als fließender Übergang zwischen der theoretischen und der praktischen Abteilung dieses Werkes. Der dritte Hauptteil ist die praktische "Analyse der Speisekarte am Beispiel der sächsischen Gaststätten", diese werden von der formalen, lexikalischen und kulturellen Form untersucht. Es wurde eine Vergleichstabelle geschaffen, wo alle studierten Karten nebeneinanderstehen und übersichtlich analysiert werden können. Im Anhang sind die ausgewählten Speisekarten zu finden, davon wird eine als Musterkarte komplett ins Tschechische übersetzt. de
dc.format 68 s.
dc.language.iso de
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Gastlichkeit de
dc.subject Kulinaristik de
dc.subject Essensordnung de
dc.subject regionale sächsische Küche de
dc.subject Restaurants de
dc.subject Analyse de
dc.subject Speisekarte de
dc.subject hospitality eng
dc.subject culinaristics eng
dc.subject table etiquette eng
dc.subject regional Saxon cuisine eng
dc.subject restaurants eng
dc.subject analysis eng
dc.subject menu eng
dc.subject pohostinství cze
dc.subject kulinaristika cze
dc.subject etiketa cze
dc.subject regionální saská kuchyně cze
dc.subject restaurace cze
dc.subject analýza cze
dc.subject jídelní lístek cze
dc.title Textsorte Speisekarte am Beispiel der sächsischen Küche de
dc.title.alternative The Analysis of the Texts of Menus using the Example of Saxon Cuisine eng
dc.title.alternative Analýza jídelních lístků na příkladu saské kuchyně cze
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Hudabiunigg, Ingrid
dc.date.accepted 2018-05-22
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the cultural theme of eating and its related subjects, such as hospitality, table etiquette, regional specialities and menus, for example, of Saxon cuisine. This work is divided into 3 linked sections. The first chapter is entitled "Hospitality" and addresses, from a theoretical viewpoint, one of the oldest forms of communication in the world. Further, the subsidiary topics of culinaristics and the related concept of table etiquette are explained. The second section, "The Basis of Saxon Cuisine", closely examines traditional Saxon cuisine found in individual areas. Also in this section, selected specialities are described in detail, their names translated and, as far as is practicable, they are compared to Czech dishes. This part also serves as a fluid transition between the theoretical and practical sections of this work. The third part is the practical section entitled "The Analysis of Menus in Saxony Restaurants", and investigates them from a form, lexical and cultural standpoint. A table of comparisons has been created, where all of menus studied can be seen side by side and can be clearly analysed. The appendix contains the menus studied, one of which has been translated in its entirety into Czech as an example. eng
dc.description.abstract-translated Tato bakalářská práce se věnuje tématu jídlo jako kulturnímu fenoménu dnešní doby a jeho příbuzným oborům počítaje pohostinstvím, etiketou, regionálními specialitami a jídelními lístky konče, to vše na příkladu Saské kuchyně. Následující práce je rozdělená do 3 navazujících částí. První kapitola se nazývá „Pohostinství“ a tímto teoreticky pojednává o jednom z nejstarších komunikačních způsobů na světě. Dále jsou zde vysvětleny její podobory kulinaristika a s ní spojené zvyky stolování v jednotlivých zemích. Druhá pasáž „Základy saské kuchyně“ rozebírá tradiční saskou kuchyni v jednotlivých regionech této spolkové země. Vybrané speciality budou podrobně popsány, jejich jména přeložena do Českého jazyka a prakticky porovnána s českými pokrmy. Tento úsek rovněž slouží jako plynulý přechod z teoretického hlediska práce do toho praktického. Třetí část je praktická „Analýza jídelních lístků v saských restauracích“, u kterých bude zkoumána jejich formální, lexikální a kulturní forma. V průběhu práce byla vytvořena tabulka pro jejich snazší porovnání a usnadnění analýzy. V příloze se naleznou výše zmiňované jídelní lístky, včetně jednoho přeloženého do českého jazyka. cze
dc.description.department Fakulta filozofická cze
dc.thesis.degree-discipline Německý jazyk pro hospodářskou praxi cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.identifier.signature D37547
dc.thesis.degree-program Filologie cze
dc.identifier.stag 29054
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet