Oleokanthal v olivovém oleji
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce se zabývá oleokantalem v extra panenském olivovém oleji. V teoretické části
je charakterizován olivový olej a jsou uvedeny možnosti stanovení obsahu oleokantalu v extra
panenském olivovém oleji. V experimentální části je popsán postup zpracování olivového
oleje pomocí dvojnásobné extrakce a postup optimalizace podmínek analýzy extraktu
kapalinovou chromatografií s UV detekcí. Optimalizovaným postupem bylo zpracováno a
analyzováno celkem devatenáct vzorků extra panenského olivového oleje a jeden vzorek oleje
z olivových pokrutin. Nalezený obsah oleokantalu byl v rozmezí 2,8 - 27,2 mg na 100 g
olivového oleje. K identifikaci vznikajících hemiacetalů oleokantalu, které byly použity pro
jeho kvantifikaci, byla použita metoda měření LC-MS.
Rozsah stran
88 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D38766
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
oleokantal, olivový olej, antioxidanty, kapalinová chromatografie, oleocanthal, olive oil, antioxidants, liquid chromatography