Digitální knihovnaUPCE
 

O postojích západních křesťanů k islámu v 15.–17. století (se sondou do českého prostředí)

Článekpeer-reviewedpostprint
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2017

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Abstrakt

Období od 15. do 17. století bylo spojeno s osmanskou expanzí do Evropy. V situaci politického a náboženského ohrožení byly postoje křesťanů k islámu určovány především strachem a protimuslimskými stereotypy. Způsob psaní o islámu však souvisel s konfesním bojem uvnitř křesťanství. Už v době bojů mezi českými husity a katolíky byli protivníci spojováni s muslimy. Podobný fenomén se stal později ještě zjevnějším v diskusích mezi luterány, kalvinisty a katolíky. Jak protestanti, tak katolíci obviňovali druhou stranu ze spřízněnosti s islámem. Existovali i autoři, kteří naopak volali po jednotě křesťanů v boji proti Osmanům, v obou případech však bylo téma islámu jen součástí komunikace mezi křesťanskými konfesemi. Jak katoličtí, tak protestantští polemikové psali výhradně pro křesťanské čtenáře a stavěli islám do protikladu k pravověří. Renesanční humanisté však chtěli někdy oslovit i muslimy a hledali společnou půdu mezi křesťanstvím a islámem. Někteří z nich spatřovali v islámu předstupeň křesťanství. Existovali však také racionalisté, kteří dávali islámskému unitárnímu monoteismu přednost před křesťanským trojičním monoteismem. Postoje k islámu byly součástí diskuse mezi katolicismem, protestantismem a moderním racionalismem.

Rozsah stran

p. xx-xx

ISSN

1803-2443

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

SGS_2017_020/Podpora výzkumných a dalších odborných aktivit studentů doktorského a magisterského programu Filosofie, oboru Religionistika

Zdrojový dokument

Pantheon, volume xx, issue: xx

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

ISBN

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Mezináboženské vztahy, osmanské výboje, křesťanství, islám, renesance, reformace, racionalismus., Interreligious relations, Ottoman expansion, Christianity, Islam, Renaissance, Reformation, rationalism.

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced