Digitální knihovnaUPCE
 

Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice

ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished

Abstrakt

V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l.

Rozsah stran

p. 314-322

ISSN

0023-5830

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Kvasný průmysl, volume 63, issue: 6

Vydavatelská verze

https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/06/05.pdf

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

ISBN

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Jrní pšenice, Odrůda, Sladovnická kvalita, Spring Wheat, Variety, Malting Quality

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced