Pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants in different Italian regions

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Cantone, Elena cze
dc.contributor.author Ciofalo, Andrea cze
dc.contributor.author Vodička, Jan cze
dc.contributor.author Iacono, Valentina cze
dc.contributor.author Mylonakis, Ioannis cze
dc.contributor.author Scarpa, Bruno cze
dc.contributor.author Russo, Massimiliano cze
dc.contributor.author Iengo, Maurizio cze
dc.contributor.author de Vincentiis, Marco cze
dc.contributor.author Martini, Alessandro cze
dc.contributor.author Ottaviano, Giancarlo cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:25:39Z
dc.date.available 2018-02-27T03:25:39Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 0937-4477 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70167
dc.description.abstract Although individuals categorize odors according to their pleasantness, experience may also influence odor perception-a phenomenon that partially explains why different populations perceive odors differently. Italy, which comprises 20 regions, is characterized by very different cultures. In the present study, we investigated for the first time how Italian regional differences can affect odor perception. 254 healthy volunteers coming from northern, central, southern Italy, and Sicily, one of the two major Italian islands, were recruited in Padua, Rome, Naples, and Syracuse, respectively. Olfactory function was tested with Sniffin' Sticks identification subtest. Subjects who had a score in the range within the mean identification value +/- 1 SD, in accordance with the age classes identified in the literature, were asked to judge the odor pleasantness of 20 substances. The hedonic tone of the odorants was categorized as pleasant, neutral, unpleasant, and very unpleasant. Some odorants were appreciated more in northern Italy than in the other parts of the country, whereas others were appreciated more in the south and in Sicily than in the north. Unpleasant odorants were judged less unpleasant in central Italy. Some odorants such as strawberry and vanilla were perceived similarly in all the regional areas. Our study indicates that in Italy, hedonic perception of odorants differs probably in relation with genetic, cultural, and environmental factors. Further investigation is needed to delve deeper into the factors that influence the quality odor perception amongst humans. eng
dc.format p. 3907-3913 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Springer eng
dc.relation.ispartof European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, volume 274, issue: 11 eng
dc.rights práce není přístupná eng
dc.subject Smell eng
dc.subject Hedonism eng
dc.subject Italy eng
dc.subject Regional areas eng
dc.subject Odors eng
dc.subject Hedonicita cze
dc.subject Itálie cze
dc.subject Pachy cze
dc.subject Regiony cze
dc.subject Čich cze
dc.title Pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants in different Italian regions eng
dc.title.alternative Libost čichových a trigeminových stimulantů v různých italský regionech cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Ačkoliv jednotlivci rozdělují pachy dle jejich libosti, zkušenost může také ovlivňovat vnímání pachů. Tak lze vysvětlit, proč různé populace různě vnímají pachy a vůně. Itálie, která se skládá z 20 regionů, je charakterizována velmi rozdílnými kulturami. Ve studii jsme zjišťovali, jak v různých italských regionech posuzují rozdíly v percepci pachů. 254 zdravých osob ze severní, centrální, jižní Itálie, a Sicílie bylo vyšetřeno v Padově, Římě, Neapoli a Syrakusách. Čich byl vyšetřen testem Sniffin´ Sticks (částí Identifikace). Osoby, které měly výsledek v rozsahu ± 1 SD jejich věkové kategorie, byly požádány, aby posuzovaly libost 20 pachů. Hedonický charakter pachů měly osoby zařadit do kategorií voní, neutrální, zapáchá, a výrazně zapáchá. Některé látky byly hodnoceny libě především v severní Itálii, jiné spíše v jižní. Nepříjemné látky byly posuzovány jako méně zapáchající ve střední Itálii. Některé z látek, jako jahoda a vanilka, byly obdobně vnímány ve všech regionech. Na základě naší studie se domníváme, že hédonická percepce se liší pravděpodobně ve vztahu ke genetickým, kulturním a environmentálním faktorům. Další studie jsou potřeba k objasnění faktorů, které přispívají k hodnocení kvality pachů a vůní. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1007/s00405-017-4722-5 eng
dc.identifier.wos 000412652600011 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85028764658
dc.identifier.obd 39879413 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet